banner388

Mekong Nehri Tibet platosundan doğup Çin'i aştıp Burma, Tayland, Laos, Kamboçya’yı geçtikten sonra Vietnam’da Mekong Deltasını oluşturup denize dökülüyor. Mekong Lao ve Thai dillerinde Suyun Anası,Khmer dilinde Büyük Nehir, Vietnam dilinde ise '' Dokuz Ejder nehri '' olarak geziyor. Mekong Nehri 4500 km uzunluğu ile dünyanın en büyük 12. ve Asya kıtasının ise 7. büyük nehri.


Mekong Deltası Vietnam'ın Ho Chi Mhi şehrinin güneyinde yer almaktadır. Mekong Deltasına gitmek için Ho Chi Minh şehrinde satılan turlardan alabilirsiniz. Bende Vietnam’a hazır gelmişken Mekong nehrine gitmek üzere tur satın almaya karar veriyorum.


•    Günübirlik Kısa Tur 9 Dolar 


•    Günübirlik Uzun Tur 14 Dolar


Ertesi gün otelimizden erken bir saatte yola çıkıyoruz.Yaklaşık 2 -2,5 saatlik bir yolculuğun sonunda Mekong Deltasındayız. Yol boyunca araç içinde rehberimiz tarafından bilgi veriliyor. Yerel halkın yasadığı ilk ziyaret yerimize ulaşmak üzere 40 kişilik botumuza biniyoruz. 


Tekneye nehirde yol almaya başladığı andan itibaren Mekong Nehrinin insanların hayatında ne kadar büyük bir etkisi olduğunu anlıyorsunuz. Nehrin üzerinde sayısız bot var ve herkes bir şeyler satıyor veya alıyor. Ciddi bir ticaret merkezi konumunda. Aklınıza gelen her şeyi satıyorlar sebzeler ,meyveler,balık, tahıl ürünleri vb. Bunları hepsini küçük teknelerinden yapıyorlar. 

İlk durağımıza ulaşarak yerel halkın kendi yaptıkları içecekleri, tatlıları, hamur işlerinin nasıl yapıldığını öğrenmeye ve de aynı zamanda tatmaya. Hindistan cevizinden yapılan şekerlemeler,kendilerinin damıtarak elde ettikleri içecekler.Pirincin mısır gibi patladığını ilk kez gördüm. Kabuğu ile birlikte bir tencereye atılan pirinç, bir toprakla karıştırılıp ısıtılıyor ve pirinç, mısır gibi patlamaya başlıyor. Sonra elekten geçirilip toprak ve kabuktan ayrılıyor ve yeniyor. İsteyenler beğendikleri tatlılardan,hamur işlerinden veya patlamış pirinç den satın alabiliyor.


15-20 dk burada zaman geçirdikten sonra tekrar botumuza binip Mekong Deltasındaki yolcuğumuza devam ediyoruz. Yaklaşık 1 saat falan yolculuğumuz sırasında insanların deltadaki yaşamlarına dair bilgiler ediniyoruz. Buraya kadar gelmişken konaklama isteyenlerin kalabileceği lux oteller yapılmış. 


•    Mekong Deltasında Konaklama 100 Dolar


Mekong deltasında yaklaşık 45 dakika ilerledikten sonra yerel halkın kullandığı deltanın daha küçük kollarında ilerlemek için botumuzdan ayrılıp 4'er kişilik küçük kayıklara biniyoruz.


•    Eğer kısa tur alırsanız bu küçük kayıklara binme şansınız olmuyor

Küçük kayıklar devam ettiğimiz yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor.Hayatımda yaşadığım en güzel deneyimlerinden birisi.Kayıklarda ilerlerken aklıma Rambo filmindeki sahnelerde gelmiyor değil 
Kayıklardan indikten sonra yemeğimizi yiyeceğimiz yere ulaşıyoruz. Yemek fiyata dahil ve de oldukça lezzetliydi. Mekong nehrinin 1200 balık çeşidine ev sahipliği yapıyor.İsterseniz yemeğinin yanında  nehirde tutulan balıklardan da sipariş verebilirsiniz.


Yemek yedikten sonra dinlenme vakti. Restaurantın bahçesinde hamaklar ver isteyeniz yatabilirsini veya ücretsiz bisikleti alarak etrafı keşfetmeye çıkabilirsiniz. Köyü bisiklet bile gezdikten sonra restaurant tekrar dönüyorum. Restaurant dan ayrıldıktan sonra bota binerek nehrin karşı tarafında bizim bekleyen otobüsümüze doğru hareket ediyoruz. Otobüse binip Ho Chi Minh şehrine doğru hareket ediyoruz. Sabah 08:00’da başlayan tur 19:30’da otelime dönmem bile bitiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Seda 2017-05-06 13:58:07

Ne güzel bir yazı ve köşe olmuş. Takipteyim. Teşekkürler samsunhaber.com :)