banner388

Sanat severlere müjde

Samsun Devlet Opera ve Balesi, 2016-2017 sanat sezonunun son prömiyerini 3 farklı eserden oluşan Dansın Ritmi ile yapmaya hazırlanıyor.

Sanat severlere müjde

Samsun Devlet Opera ve Balesi, 2016-2017 sanat sezonunun son prömiyerini 3 farklı eserden oluşan Dansın Ritmi ile yapmaya hazırlanıyor.

17 Mayıs 2017 Çarşamba 10:33
Sanat severlere müjde

Samsun Haber - Farklı koreografların Paso a Paso”, Rondo Ala Turka ile Danzón adlı eserlerinin Dansın Ritmi adı altında seyirciyle buluşacağı prömiyer temsili 17 Mayıs Çarşamba akşamı saat 20.00’de gerçekleşecek.

İlk eser olan Paso a Paso o gece aynı zamanda dünya prömiyerini de yapacak. Samsun Devlet Opera ve Balesi bale sanatçıları Zeynep Bengier ve Özlem Özdemir’in koreografisi ve Von Magnet grubunun müziğiyle hayat bulan Paso a Paso, Türk sanatçılar tarafından dünya dans literatürüne kazandırılarak dans tarihindeki yerini alıyor.

Modern dansın ve Flamenkonun, Elektroflamenko adlı özgün ve modern tarza sahip üslupla yorumlandığı Paso a Paso’nun dekor tasarımını Filiz Dinç, kostüm tasarımını Gülnur Çağlayan, ışık tasarımını O. Murat Yılmaz yaptı.

İkinci eser, Beyhan Murphy koreografisi ile Rondo ala Turka.

1993 yılında, o dönem Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nde yeni kurulmuş olan Modern Dans Topluluğu için tasarlanan Rondo ala Turka, 1994’te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen ‘En İyi Koreografi’ ödülünü aldı. İstanbul, İzmir ve Antalya Devlet Opera ve Baleleri ile Portekiz Ulusal Balesi tarafından bir çok kez sahnelendi.

Wolfgang Amadeus Mozart’ın üç farklı eserinden hareketle Rondo ala Turka balesi, bestecinin “Rondo alla Turca” adlı eseriyle herhangi bir bağlantı içermiyor. Bir kelime ve kavram anlayışı üzerine ismi özellikle Rondo ala Turka olarak koyulan eser, klasisizm ve modernite arasındaki git-gel’ler ile bir bale kumpanyasındaki tatlı çekişmeleri hicvederek sahneye yansıtıyor. Dansın Ritmi’nde sahnelenecek son eser ise Arturo Márquez’in müziği ve G. Armağan Davran ve A. Volkan Ersoy’un koreografisi ile hayat bulan Danzón.

Kadın ve erkek ilişkisinin en kuvvetli simgesi; aşkın, gücün, tutkunun, sevginin rengi kırmızı ile soyluluk, ağırbaşlılık ve asaletin sembolü siyahın dansı olarak ifade edilen Danzón, Küba’nın geleneksel dans müziği eşliğinde kadını ve erkeği yorumluyor. Danzón’un dekor tasarımını Tayfun Çebi, kostüm tasarımını Gülay Korkut, ışık tasarımını Fuat Gök, video prodüksiyonunu Murat Turgut üstleniyor.

Haber: Ekrem BİRCAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.