banner388

İnsanı insan yapan nedir? Az ya da çok bu konuda herkesin bir fikri vardır. Kadın ya da erkek olmanın insan olmakla bir ilgisi var mıdır? Ansiklopedilerde, dergilerde, internette anlatıldığı gibi insan kelimesinin tanımı '' Memelilerden, iki eli ,iki ayağı bulunan, iki ayak üzerinde dik bir biçimde dolaşan, aklı ve düşünme yeteneği olan, dille, sözle anlaşan, en gelişmiş canlı sayılan yaratık.''

Sahi insanı anlatırken bile 'yaratık' kelimesi bile insanlığımızdan ne kadar uzak bir yapıda olduğumuzun kanıtı. İnsan, akla ilk gelen kalıplaşmış bir şey olarak değil de ; akla gelmesi gereken ilk şey olarak nitelendirilmedir. Vicdanın olduğu yerde insanlık vardır. İnsanın olduğu yerde vicdan var mıdır orası muamma.. Büyüklerimizden duyduğumuz o güzel anıları, insanları, yaşanmışlıkların yüceliğini o devirdekinden daha güzel bir noktaya çıkaramadığımız gibi , mutsuzluğun ve vicdanın günden güne yitirildiği bu zamanlarda biraz düşünmek gerekir. Düşünürken de asıl olan öz eleştiri yapmaktır.'' Ben kimim? ,Vicdanımla, insanlığım aynı doğrultuda mı hareket ediyor?, Konuşmalarım ile yaptıklarım aynı mı yoksa birbirinden bağımsız mı? '' gibi bazı sorular sorabilirsiniz mesela kendinize.

Hani o anılarda anlatılan Mehmet amca cebinden parası yokken, delik çorabıyla mutluyken , Fatma teyze kadın olduğundan utanmaz iken; şimdi ne ara mutsuz ve cinsiyetimizden utanır olduk ? İnsanlığımızı sorgular olduk ? Belki de sorgulanması gereken neden oldu, ne için oldu, haklı mı , haksız mı kavgasından ziyade; şapkamızı önümüze çekip vicdanını sorgulamalı insan. Çocuk olmaktan, kadın ya da erkek olmaktan utanmadan bir  arada yaşayabilmeliyiz. Çünkü, insan insanın sevgisine muhtaçtır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.