banner388

Savcılar Artık...

Savcılar artık, geç kalınmasında sakınca buldukları durumlarda arama, el koyma birde teknik takip kararı verebilecekler.

Savcılar Artık...

Savcılar artık, geç kalınmasında sakınca buldukları durumlarda arama, el koyma birde teknik takip kararı verebilecekler.

29 Temmuz 2016 Cuma 12:50
Savcılar Artık...

Ülkemizde yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra darbeye teşebbüs soruşturmalarının daha da hızlı ve etkin yürütülmesi amacı ile Kanun Hükmünde Kararname ile bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere göre hâkimlerin kararı gerekmekte olan bir çok işlemde savcılar da karar verilebilecekler. Savcıların gecikilmesi durumunda sakınca buldukları hallerde arama yapma, el koyma birde teknik takip kararı alabilecekler. Savcılara geniş yetkilerin verildiği düzenlemeler şu şekilde:
 
- Gecikmesi durumunda sakınca oluşturabilecek hallerde yakalam emirleri düzenleyebilecekler. 

- Tahliye edilme talebi en geç 30 günlük süre zarfında incelenmesi ile beraber dosya karara bağlanacaktır. Şüphelinin ve avukatın dinlemesi şartı aranmayacak.

- Konutlarda, işyerlerinde ve kamuya kapalı olan alanlarda savcıların yazılı emri ile arama yapılabilecekler.

- Askeri mahallerde birde avukatların bürolarında hâkim kararı yada savcının emri ile adli kolluk görevlilerince arama ve el koyma işleminde savcının da katılımı şart olmayacak.

- İletişimintespit edilmesi, dinlenmesi veya kayda alınması, gizli soruşturmacıların görevlendirilmesi ve teknik araçlar ile izleme tedbirlerine hâkim ve gecikmesinde sakınca olan hallerde savcılar tarafından karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısının, kararını 5 gün içerisinde görevli hâkimin onayı alınacak.

- Avukat incelemesi yada belgeden örnek alma yetkileri, soruşturmayı tehlikeye sokacak ise savcının kararı ile kısıtlanacak.

- Gözaltında olan şüphelilerin avukatları ile görüşmesi hakkı savcıların kararları ile tam 5 gün sürede kısıtlanabilecektir. Bu süre zarfında ifadeleri alınmayacak.

-Şüpheli ve sanığa ait taşınmazlara, bankalardaki yada diğer mali kurumlarda olan hesaplarına, ortağı olduğu şirketteki ortaklık payına, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasaları Kurumu ve Mali Suçlar Araştırma Kurumu'dan rapor alınmadan sulh ceza hâkimliği tarafından verilecek olan karar üzerine el koyabilecekler.

- Tutuklu birde hükümlüler, zorunlu kılınan durumlarda yetkili olan savcının talepleri doğrultusunda ve sulh ceza hakimliği kararı ile  geçici süre zarfında ceza infaz kurumlarından alınabilecek. Kanun Hükmünde Kararname ile darbe teşebbüsü birde terör eylemlerinde bunların devamında eylemlerin bastırılmasında karar alan ve tedbirleri icra eden, bütün adli ve idari önlemler genelinde görev alan kişiler OHAL sürecinde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname genelinde karar alan ve görevlerini yerine getirmiş olan kişiler “zırh” getirildi. Kişilerin yerine getirdiği görev ve fiillerinin hukuki, idari, mali birde cezai sorumluluk doğurmayacağı hüküm altına alındı.

Son Güncelleme: 29.07.2016 13:55
Anahtar Kelimeler:
SavcıHakimYetki
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.