banner388
banner390
banner410
banner408

Milyonlarca aboneye müjde

Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeli ile ilgili olarak Ankara İstinaf Mahkemesi, milyonlarca vatandaş için emsal niteliğinde bir karar verdi.

banner269

Milyonlarca aboneye müjde

Elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeli ile ilgili olarak Ankara İstinaf Mahkemesi, milyonlarca vatandaş için emsal niteliğinde bir karar verdi.

12 Haziran 2017 Pazartesi 18:37
Milyonlarca aboneye müjde

Elektrik faturalarını zamanında ödeyen vatandaşlar, kayıp kaçak bedellerinin faturalarına yansıtılması konusunda itirazda bulunarak konuyu yargıya taşımıştı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, vatandaşın itirazını haklı bularak kayıp kaçak bedellerinin faturalara yansıtılamayacağı hükmünü vermişti. Bu kararın hemen ardından 2016 yılının Haziran ayında TBMM’de kabul edilen 6719 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kayıp kaçak bedelinin faturaya yansıtılabileceği ve bunun mevcut yargılamaları da kapsayacağı yönünde karar vermişti. Elektrik şirketleri, bu düzenleme ile birlikte yaklaşık 33 milyarlık kayıp kaçak bedelini vatandaşa ödemekten kurtuldu. Şirketler söz konusu tarihe kadar açılmış binlerce davada, avukatlık ücretleri ve dava harçlarını da ödemeyi reddetti. Yapılan itirazın ardından mahkemeler, yargılama giderlerinin de davayı açan vatandaş tarafından ödenmesine hükmetmeye başladı.
 

10 BİN LİRALIK KAYIP KAÇAK BEDELİ İÇİN DAVA

Ankara’da Şeker-İş Sendikası da Yargıtay Genel Kurul kararına istinaden o güne kadar ödediği yaklaşık 10 bin liralık kayıp kaçak bedelini geri almak için elektrik şirketine dava açmıştı. Şeker-İş’in Avukatı Gökhan Candoğan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Zaten kayıp kaçak bedelinin iadesi gerekirken, bir gece yarısı yasa değişikliğiyle maçın ortasında kural değişti. Açılmış davalar için de yasa geriye yürütüldü. Şeker-İş’in elektrik abonesi olarak açtığı dava yasa değişikliği gerekçe gösterilerek Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildiği gibi, bin 800 liralık vekalet ücreti ve 300 liralık mahkeme harcını da abonenin ödemesine karar verdi. Biz hukuka aykırı bu karara itiraz ettik” ifadelerini kullandı.
 

HAKLIYKEN HAKSIZ DURUMA DÜŞTÜ

Gökhan Candoğan, Şeker-İş’in itirazının ardından Ankara İstinaf Mahkemesinin emsal bir karar aldığını ve dava açan binlerce dürüst tüketiciyi vekalet ücreti ile dava harcı ödemekten kurtardığını belirtti.
 

Ankara İstinaf Mahkemesi kararında Yargıtay kararıyla haklı olduğu anlaşılan vatandaşın, yasa değişikliğiyle birlikte haksız duruma düşürüldüğü vurgusu yapıldı. İstinaf Mahkemesinin, geçen hafta taraflara iletilen binlerce dürüst tüketici için emsal oluşturacak 2 Mayıs tarihli kararı şöyle:
 

“... dava tarihi itibariyle Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararı uyarınca davacının dava açmakta haklı olduğu anlaşılmaktadır. Yargılama harç ve giderleri, kural olarak davada haksız çıkan aleyhine hüküm verilen tarafa yükletilir. (Hukuk Muhakemeleri Kanunu md.326/1) Aynı şekilde, vekalet ücreti yönünden de haksız çıkan taraf aleyhine hüküm kurulur. (HMK.md 330/1) Dava açıldığı anda haklı durumda bulunan tarafın, yargılama sırasında oluşan yasa değişikliği sonucu haksız duruma düşmesi halinde yargılama giderlerinden, dolayısıyla karşı tarafın vekalet ücretinden sorumlu tutulması olanaklı değildir...”
 

KESİN VE ÖRNEK BİR KARARDIR

Şeker-İş Avukatı Candoğan kararın ardından, “Bu kesin bir karardır. Aynı durumda olup kayıp kaçak bedelini geri almak için dava açmış tüketiciler bu kararı emsal göstererek yargılama gideri ve dava harcını şirketlere ödemekten kurtulmuş oldular” dedi.

Anahtar Kelimeler:
ElektrikKayıp Kaçak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.