banner388

Menemen tartışması büyüyor! Soğanlı mı soğansız mı?

Gurme Vedat Milor'un başlattığı "Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?" anketi ile başlayan tartışma büyüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, internet adresi üzerinden iki farklı menemen çeşidinin tarifini verdi.

Menemen tartışması büyüyor! Soğanlı mı soğansız mı?

Gurme Vedat Milor'un başlattığı "Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?" anketi ile başlayan tartışma büyüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, internet adresi üzerinden iki farklı menemen çeşidinin tarifini verdi.

05 Eylül 2018 Çarşamba 10:50
Menemen tartışması büyüyor! Soğanlı mı soğansız mı?

Gurme Vedat Milor'un Twitter hesabı üzerinden yaptığı, "Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?" anketi ile başlayan tartışmaya Kültür ve Turizm Bakanlığı da dahil oldu. Bakanlık, kulturportali.gov.tr web sayfasında 2 farklı menemen tarifine de yer verdi. İki farklı tariften Isparta'nın "Kuru Biberli Menemen" tarifinde soğan bulunurken, Samsun’un Çakallı Menemeni’ne ise soğan konulmadı. Vedat Milor'un 437 bin kişinin katıldığı anketine "soğanlı olur" diyenler % 51 ile çoğunluğu oluşturan taraf olmuştu.

İŞTE O MENEMENİN MALZEMELERİ VE YAPILIŞI

Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kaynak gösterilerek yapılan Kuru Biberli Menemen tarifinde, bir servis tabağı dolusu kuru sivri biber, 4 adet domates, 3 adet orta boy kuru soğan, 4 çorba kaşığı sıvı yağ, 4 adet yumurta, tuz ve su malzemeleri kullanıldı.

Menemenin yapılışı ise şöyle anlatıldı: "Kuru biberler haşlanarak suyu süzülür. Tavaya yağ eklenerek doğranan soğanlar biraz kavrulduktan sonra biberler eklenir ve kavrulur. Üzerine domates eklenip kavrulmaya devam edilir. Karışım kavrulduktan sonra yumurtalar kırılarak pişirilir ve servis yapılır."

PASTIRMALI MENEMEN 

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yayınından alınan Çakallı Menemeni’nde ise 250 gram tereyağı, 15 gram yeşil biber, 600 gram domates, 10 gram pastırma, 100 gram kaşar peyniri, 8 yumurta kullanıldı. Tarifi şöyle: "Tereyağında biber öldürülür, domates ezerek pişirilir. 10 gram pastırma ve 100 gram kaşar iyice eriyene kadar pişirilir. Yumurtalar isteğe göre pişirilir. Çakallı mevkiinde yer alan lokantalarda sunulan yörenin özel bir lezzetidir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
seyitahmet honca 2018-09-05 13:06:43

çakallılı bir menemenci olarak bir kişilik menemen tarifi.önce tavaya 50 gr tereyağ konur ve içerisine bir adet yeşil biber doğranır.tereyağ eriyip yanmaya yakın içerisine iki adet orta boy soyulmuş domates doğranır.domatesleri kesinlikle rendelemeyiniz.sonra yüksek ateşte domatesin kalitesine göre 5 veya 10 dakika kaynatılır domatesler ezilme kıvamına gelince çatal ile ezilir ve biraz kaşar atılır sonra iki yumurta kırıp güzel gene pişene kadar karıştırılır.afiyet olsun.ama siz genede menemeni çakallıda yeyiniz.

Avatar
Murat ak 2018-09-05 13:38:11

Tabi kide soğansız olur

Avatar
Nail özdemir 2018-09-05 11:11:27

Menemen dediğin Soğanla olur soğansız menemen mi olur soğanı ve doğranmış biberi kavurursun tereyağ ile sonra domatesi katarsın buharda 5 dakika piştikten sonra bir şu bardağı kaynar su ilave edersin sonra 10 dakika piştikten sonta sade yahut yumurta ile karıştırıp servise hazır edersin hepsi bu

Avatar
seyitahmet honca 2018-09-05 12:54:04

menemen sadece çakallıda yenir.çakallılı bir menemenci olarak ıspartalıların yaptığı menemenin bizimki ile uzaktan yakından alakası yok.çünkü menemene ne soğan nede sıvı yağ atarız.

Misafir Avatar
Kurt 2018-09-05 14:15:22 @seyitahmet honca

Çakallı menemenimi ? tartışılır hemde çook, sadece adı var, önüne su gibi bi menemen getiriyolar kaşıkla yemelik mübarek

Beğenmedim! (0)