banner388
banner390
banner410
banner408

Mahkemenin kararı çalışanlar için emsal olabilir

Kayseri’de bir vatandaşın yaşamış olduğu hukuki süreç sonunda verilen karar, başkaları içinde emsal durum teşkil edebilir.

banner269

Mahkemenin kararı çalışanlar için emsal olabilir

Kayseri’de bir vatandaşın yaşamış olduğu hukuki süreç sonunda verilen karar, başkaları içinde emsal durum teşkil edebilir.

02 Eylül 2017 Cumartesi 11:04
Mahkemenin kararı çalışanlar için emsal olabilir

Hikaye Kayseri’de yaşanıyor. Delikli bir makinanın operatörü olarak görev alan bir işçinin başka bir fabrikadan teklif almasıyla söz konusu sürecin startı da verilmiş oluyor. 

Performans düşüklüğü gerekçe gösteriliyor

Bir fabrikada görev alan bir kişi, aynı sektörde yer alan başka bir fabrikadan teklif alıyor, iddia bu yönde. Bunun üzerine de işveren de iş teklifi alan personel için performansını bilinçli olarak düşürdüğünü baz alarak  ‘’ haklı fesih ‘’ hakkını kullanıp işçinin görevine son veriyor. Herhangi bir tazminatta alamayan işçi, çareyi Kayseri 2.İş Mahkemesi’ne başvurarak aramaya başlıyor.

Mahkeme işvereni haklı bulunca konu önce Yargıtay 9. Hukuk Dairesine taşınıyor

Her iki tarafı da dinleyen mahkeme iş vereni haklı buluyor. Bunun üzerine işçi konuyu temyize taşıyarak devreye Yargıtay 9.Hukuk Dairesi giriyor. 

9.Hukuk Dairesi, İş Mahkemesi’nin kararını bozuyor

Daire burada, iş verenin işçi hakkında ham madde ve malzemeye zarar veremediğini ispat edemediğini belirtiyor.  9. Hukuk Dairesi, fesih nedeni olarak düşük performansın gösterilebilmesine olanak tanısa da İş Kanunu’nun 25.maddesinde fesih nedenleri arasında işçinin performans düşüklüğünün yer almadığını ifade ediyor. Davacının kıdem ve tazminat isteklerini haklı, bu isteklerin reddedilmesini ise hatalı olarak değerlendiriyor. Kayseri 2.İş Mahkemesi’nin kararı bozulurken devreye bu sefer Yargıtay Hukuk Genel Kurulu dahil oluyor.

Hukuk mücadelesinde başarıya ulaşan işçi tazminatını aldı

Yargıtay Genel Kurulu’nda verilen kararda ise, ''Dosya kapsamında yer alan tutanaklardan da anlaşıldığı üzere davacının iş görme borcunu hiç yerine getirmemiş olmasından değil eksik ve kötü ifa ettiğinden bahsedilmektedir. Hal böyle olunca, iş sözleşmesinin performans düşüklüğüne dayalı olarak geçerli sebeple feshedildiği anlaşılan davacının, Özel Daire bozma kararında da değinildiği gibi kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekirken reddine karar verilmesi doğru olmamıştır.Yerel mahkeme kararının belirtilen nedenlerden dolayı bozulmasına karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere oy birliği karar verildi."denildi. 

Kaynak : Posta
 

Son Güncelleme: 02.09.2017 16:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.