banner388
banner390
banner410
banner408

Kızılırmak'taki piranalar testis yiyen cins çıktı

Kızılırmak'ta balıkçı ağlarına 1 ay içerisinde 3 pirana takılması ile ilgili araştırma sürüyor. İncelemeler ile ilgili konuşan Doç. Dr. Bülent Ünver, piranaların 'testis yiyen balık' olduğunu belirterek vatandaşları uyardı.

banner269

Kızılırmak'taki piranalar testis yiyen cins çıktı

Kızılırmak'ta balıkçı ağlarına 1 ay içerisinde 3 pirana takılması ile ilgili araştırma sürüyor. İncelemeler ile ilgili konuşan Doç. Dr. Bülent Ünver, piranaların 'testis yiyen balık' olduğunu belirterek vatandaşları uyardı.

05 Ağustos 2017 Cumartesi 16:59
Kızılırmak'taki piranalar testis yiyen cins çıktı

Sivaslı balıkçıların ağlarına Kızılırmak'ta son 1 ay içerisinde 3 pirana takılması büyük korku yaşanmasına neden olmuştu. Sivas Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri ve Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesinin yaptığı ortak çalışmada inceledikleri piranalardan birinin pirananın otçulu olarakta bilinen 'Pacu' çeşidi olduğu öğrenildi. Doç. Dr. Bülent Ünver bu balıkların literatürde ’Testis yiyen balık’ olarak da yer aldığını belirterek, nehre çıplak girilmemesi uyardı. Ünver, Kızılırmak'ta yapılan incelemelerde sonucunda benzer türde başka bir balığa rastanmadığını belirtti.


1 AYDA 3 PİRANA BULUNDU


Doç.Dr. Ünver "Kızılırmak’ta son 1 ay içerisinde pirana olduğu düşünülen 3 balık bulunmuştu. Bunun üzerine Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğü, Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ve üniversite ortaklığında bir çalışma başlattık. Bu balıklar buraya nasıl gelmişler, gerçekten pirana mı değil mi, yoğunluğu nedir bunu bulmak amacıyla. Daha sonra alanda bir örnekleme yaptık, örnekleme sonucunda yakalanan örneklerden balık bulamadık. Bulduğumuz balıklar o bölgenin doğal doğal fauna türleriydi. Ardından amatör balıkçılar tarafından yakalanan balıklardan bir tanesini Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğüne getirdiler. Uzmanlarla beraber balığın diseksiyonunu yaptık. Morfolojik özellikleri, anatomik özellikleri, teşhise ait kullanılabilecek özelliklerini belirledik. Laboratuvar çalışması ile birlikte. Ardından da o balığın tür tayinini yaptık" açıklamalarında bulundu.
 

SUDA YÜZENLERİN TESTİSLERİNİ ISIRIYOR!

Dünyada birçok ülkede çıkan kayıtlara göre Pacu cinsi balıkların literatüre ’testis yiyen balık’ diye geçtiğini ifade eden Doç. Dr. Bülent Ünver piranaların, 'testis yiyen balık' olduğuna dikakt çekerek, "Literatürde şöyle bir bilgi var; uluslararası basında Paris’te, Danimarka’da, Güney Amerika’nın bazı ülkelerinde, Papua Yeni Gine’den kayıtlar var. Suda yüzmek amaçlı bulunan kişilerin ya da olta balıkçılığı yapan kişilerin, erkeklerin özellikle testislerini ısırdıkları belirlenmiş. Çünkü bu balıkların ağız, diş yapısı kesici dişlere benziyor. İki sıralı dişleri var bunların. Meyveleri özellikle parçalamak için kullanıyorlar bunları. Literatür bilgisine göre insanların testislerini bu meyve tohumlarına benzettikleri veya özellikle fındıklara benzettikleri belirlenmiş. İngilizce ismi ’nutcracker’ yani fındıkkıran. Yine literatürde 'testis yiyen balık’ diye tanımlanıyor" dedi.


SAKIN SUYA ÇIPLAK GİRMEYİN


Ünver, vatandaşları suya çıplak girilmemesi konusunda uyararak, "Şimdi burada akarsuda kaç tane bu balıktan var bilmiyoruz. Büyük ihtimalle bu balıklar daha önce de söylediğimiz gibi pet shoptan alınmış bir süre beslenmiş daha sonra çeşitli gerekçelerle akarsuya bırakılmış olabilir. Kaç tane bırakılmış bilmiyoruz. Yoğunluğunu tespit için çalışma yapmıştık, tekrar yapacağız ama yine de bu aşamada suda yüzmek için bulunan bir kişinin veya balık avlamak için bulunan bir kişi için böyle bir risk olabilir. Dikkatli olmak gerekir. Çıplak suya girmemelerini önerebilirim" ifadelerini kullandı.

 
"KIZILIRMAK’TA ÇOĞALAMAZ"

Doç. Dr. Bülent Ünver, piranaların Kızılırmak'ta çoğalamayacağını belirterek, "Bu balık bu akarsuda çoğalamaz. Çünkü bu balıklar tropik ve subtropik kuşaklarda yetişen balıklar. Sıcak su seven balıklar. Su sıcaklığının 30 dereceye yakın olması gerekiyor. Suyun tuzluluğunun uygun olması gerekiyor. Kızılırmak bu anlamda ekolojik açıdan değerlendirdiğimizde bu balığın burada çoğalma olasılığı mümkün gözükmüyor" diye konuştu.

 
"EKOSİSTEMİ BOZULUYOR"


Pet shoplardan alınan hayvanların doğaya salınmasının ekosistemi bozacağını belirten Doç.Dr. Ünver, "Pet shoplardan bu tarz hayvanlar alındığında balık olabilir, kaplumbağa olabilir eğer evde bakmak sorunlu hale geldiyse, bakılamıyorsa bunu tekrar pet shopa iade edilmesi gerekir. Bu yapılacak en iyi yöntem veya bakabilecek başka insanların bulunması gerekir. Asla ve asla bu tür canlıları doğal yaşam alanlarına bırakmamak gerekir. Bunlar istilacı tür olarak tanımlanıyor. Bu balıklar doğal yaşamın türleri olmadığı için ekosistemi bozacaktır" dedi.


İrfan ÖZŞEKER / DHA

Son Güncelleme: 05.08.2017 17:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.