banner388

Karadeniz'in en çılgın projesi

Karadeniz'in en çılgın projesi Kanal Tokat tanıtıldı.

Karadeniz'in en çılgın projesi

Karadeniz'in en çılgın projesi Kanal Tokat tanıtıldı.

20 Mayıs 2017 Cumartesi 17:24
Karadeniz'in en çılgın projesi

Tokat haber - İstanbul'da yapılan ve tüm dünyada yankı bulan Kanal İstanbul projesini anımsatan bir projede Tokat'a yapılıyor. Tokat'tan geçen Yeşilırmak turizme can katacak. Projede yer alan bilgilerde ırmağın bir kısmının şirme tekniği ile durgunlaştırılacağı ve kontrole alınan bölgelerde Omanlı kayıklarıyla gezint fırsatı verileceği belirtildi. Irman boyuncada dinlenme tesislerinden kafeteryalara kadar turizme can verecek merkezi noktalar oluşturulacak.


1200 metrelik alanda yapılacak olan proje kapsamında aynı zamanda sel baskınlarıda önlenmiş olacak. 2018'in Mart ayında tamamlanması beklenen projenin yüzde 40'ı tamamlandı. Yeşilırmak'ta Eylül ayında gezi yapılması planlanıyor. 


Yenişafak Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu şunları söyledi; "Projenin ekolojik dengeye zarar vermemesi, ileriye dönük ise can ve mal kaybına sebebiyet vermemesi bizim için çok önemli. Onun için de ırmağın geçirgenliğine bakmıştık. Bu anlamda tabakanın biraz su geçiren bir bölge olduğunu gördük ve hızlı bir şekilde topraktan oluşan tabakayı tamamen su sızmayacak bir hale getirmek için betonlama ve demir hasırlarla örerek bir buçuk kilometrelik ırmak yatağını oluşturduk. Buradaki suyun dışarı çıkmaması, dışarıdaki suyun da içeri girmemesi içinse yanlara 1 metre çapında düz borular döşeyerek ayrı kanallar yapacağız. Böylece yağan yağmurla biriken sular Yeşilırmak'ın içine girmeden bu borular şehrin dışına tahliye edilecek. Bunun yanında olası bir deprem veya tabi afete karşı 16-17 metre suyun altına girerek kazıklı sistemler oluşturduk. Temeli sağlam yaptık ki depreme karşı dayanıklı olsun diye. Bu alanın içerisine kum, çakıl gelmesin diye de 3 tane tersip bendi inşaatı başlıyor. Tüm bunlar bittiğinde ırmağımız su tutar hale gelecek ve burada 2 metreyi geçen suyu tutacağız. Bir buçuk kilometrelik alanda Kanal Tokat'ı oluşturacağız. Kayıkların yüzeceği bir hale gelecek. Tahminimize göre bu birinci kısım ağustos ayı sonu gibi bitmiş olur.

Kanal Tokat ile bu bölgenin Karadeniz'in incisi olacağını biliyoruz. Amasya'da yaklaşık 7-8 yıldır Yalı Boyu adında bölgenin ciddi bir turizm potansiyeli var. Abartmıyorum bizim en az onun 3-5 katı turizmi canlandıracak bir alanımız olacak bu alan. Tokat, Amasya gibi sadece Yalı Boyu'ndan ibaret değil. Sulusokak, Ballıca Mağarası, hanları, hamamları, doğal güzellikleriyle çok eşsiz bir coğrafya. İşte biz insanlara bunu söyleyeceğiz. Tokat'a geldiğinde bir Kanal Tokat var, tarihi konakları var. Tokat Kebabı'ndan Batına, pehlili pilavından, bakla dolmasına kadar birçok lezzeti var. Tokat'a geldiğiniz zaman 900 adımda Türklerin eserleri var. Bunların da en başına Kanal Tokat'ı koyacağız. Kanal Tokat şehre büyük bir ekonomik girdi sağlayacak. Peyzajımızı da bu doğrultuda hazırlıyoruz. Çizimlerimiz bitti. İhalesine çıkıyoruz. 7-8 ay gibi bir sürede peyzajı da tam anlamıyla bitmiş olacak."
 

Son Güncelleme: 20.05.2017 18:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahi Ah 2017-05-21 19:06:01

Millet ne halde bunlar neyin peşinde Allah akıl fikir ihsan eylesin

Avatar
tarik 2017-05-22 04:29:07

Termede irmaklarida kenarini temizleyip 2 tekneyle turuzime kazandiracani sananlar otursun bidaha dusunsuz samsunun kentsel anlamda imari sifir turizm anlaminda sifir yol ulasim sifir termede boyle irmaklar degerlendilse cevresine duzgun imara aciksa hayal..