banner388
banner390
banner410
banner408

İş yerlerinde fazla mesaide yeni gelişme

Personelin kimi zaman karşılaştığı durumlar arasında yer alan fazla mesaide son yapılan düzenlemeyle yeni bir gelişme yaşandı.

banner269

İş yerlerinde fazla mesaide yeni gelişme

Personelin kimi zaman karşılaştığı durumlar arasında yer alan fazla mesaide son yapılan düzenlemeyle yeni bir gelişme yaşandı.

05 Eylül 2017 Salı 12:01
İş yerlerinde fazla mesaide yeni gelişme

Fazladan mesaiye kalma birçok çalışanın karşılaştığı durumlardan biri. Fakat bazı vatandaşların kimi uygulamalardan bir haber olduğu da gerçek. Fazla mesai hususunda yeni bir gelişme yaşandı.

Her yıl alınan onay şartı kaldırıldı

Değişiklikten önce iş veren her yıl başında fazla mesai ile ilgili personelinden yazlı bir onay alıyordu. Bu onay olmadan yapılan mesailer ise haklı fesih nedeni olarak gösterilebiliyordu. 25 Ağustos tarihinde yönetmelikte bir değişiklik uygulandı. Her yılın başında alınması gereken onay şartı uygulamasına son verildi.

Personel onay şartından geri adım atabilir, bunun için…

Personelin işe girişte sözleşme yapılırken fazla mesai durumuna onay vermesi yeterli olarak görünürken fazladan mesaiye kalmak istemediğinde ise iş verene 30 gün önceden yazılı bir başvuru da bulunarak isteğinden geri adım atabilecek. 

Tazminatsız işten atılma durumu var

Fazla mesai yapmayı kabul eden bir personelin yazılı onayı iş veren elindeyken bu şartı yerine getirmeyen personelin tazminatsız bir şekilde işinden atılma durumuyla karşılaşabiliyor. 

Personel kıdem tazminatı alabiliyor

Yeni değişiklikle beraber personelin fazla mesaiye kalma durumundan vazgeçme hakkı bulunuyor. Fakat bu hakkı olmuş olmasına rağmen iş veren tarafından zorla fazla mesaiye bırakılma durumu oluyorsa personelin 1 yılın üzerinde çalışması olması dahilinde kıdem tazminatı alınabiliyor.

Ücretler alınamadıysa dava yolu tercih edilebiliyor

Personelin fazla mesaiden olan hakları iş veren tarafından ödenmediği takdirde dava açılabiliyor. Fakat böylesi bir durumda zamana dikkat edilmeli. Geriye doğru 5 yılın dışında kalan fazla mesai ücretleri zaman aşımı kavramına uğruyor. 

Yılda 270 saat

Bir personel yılda 270 saatten fazla mesaiye kalamıyor. Günlük karşılığı 11 saat olarak ifade ediliyor. Fazladan mesai durumunda ödenmesi gereken ücret, normal olarak saat başına ödenen ücretin yüzde 50 fazlası olarak karşılık buluyor.

Kaynak: Posta
 

Son Güncelleme: 05.09.2017 21:36
Anahtar Kelimeler:
Fazla MesaiMesai ücretleri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gülay 2017-09-05 21:47:03

Peki bu uygulama memurlara mı!ait yoksa tüm sigorlarilara mı?