banner388
banner390
banner410
banner408

Her İlaç Helal Değildir!

GİMDES Başkanı Dr. Büyüközer, çağımızın bağımlılığı haline gelen ilaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

banner269

Her İlaç Helal Değildir!

GİMDES Başkanı Dr. Büyüközer, çağımızın bağımlılığı haline gelen ilaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

01 Şubat 2017 Çarşamba 10:29
Her İlaç Helal Değildir!

GİMDES Başkanı Dr. Büyüközer, çağımızın bağımlılığı haline gelen ilaçlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Batı kaynaklı ilaç üreticilerin müslümanları bazı konularda düşünmediğini ifade eden Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, "Bunun en önemli sebebi Müslüman tüketicilerin bu duruma sessiz kalması, Müslüman alimlerin yüz yıldır zaruret kavramına sığınması, Müslüman bilim adamlarının helal alternatifler oluşturmaması olarak görebiliriz. Dev ilaç firmaları 30 yıl önce planladıkları 'Daha çok ilaç satmak için hastalıklar icat edelim' projelerini 2000’li yıllarda gerçekleştirme imkanı buldular. Bu projelerinin en büyük tüketici pazar kitlesi ise Müslüman tüketicilerdir. Hastalıklardan kurtulmak için kullandığımız ilaç, şurup, kremlerin içeriklerinin birçoğu Müslümanlar için haram kılınan maddelerden meydana gelebilmektedir" dedi.

Dr. Büyüközer, sözlerine şöyle devam etti: "İslam ümmeti üretken olamadığı için zarurete muhtaç kalmamız sonucu karşılaştığımız, sağlığımızın önündeki temel problemler hakkında yıllardır kardeşlerimize bilgi vererek, 'emr-i bi'l-maruf ve nehy-i ani'l-münker' vazifemizi yerine getirmeye çalıştık. En büyük şifa kaynağımız, Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle 'bütün insanlığa sevgi ve rahmet duyguları ile dolu olan' efendimizin sağlık, beslenme ve tüketim konularında da bütün insanlığa verdiği ilahi mesajları hatırlatmak istedik. Aslında çoğu insanın şöyle dediğini duyar gibiyiz. "Tedavi bu, haramı helali mi olur? Önemli olan insan sağlığı. Ne yapsın ölsün mü insan" Biz inanıyoruz ki bir gün şu hadisin doğruluğunu tüm dünya görecektir".

Gıda maddelerinde alkol

Büyüközer, gıda sanayiinde kullanılan koku verici aromalar ile ilgili de "Gıda aromalarının; ekseriyetle alkolde eritilmiş, tabii veya sentetik esanslardan oluştuğunu, büyük çoğunluktaki İslam düşünürü, alkol içinde eritilmiş aroma ihtiva eden gıda maddesinin de helal olmadığı görüşündedir. Çünkü, çoğu içildiği zaman sarhoşluk veren alkol, çok az da olsa bu gıda maddesine karışmıştır.Gıda ürünlerinde kullanılan tüm katkı maddeleri için şüphe söz konusudur. Çünkü, hepsi de haram veya helal kökenli olabilirler. Mesela pek çok gıda ürününde kullanılan Mono ve Digliserid ’lerin kökeni bitkisel yağlar olduğu takdirde helal olduğu halde, domuz ve helal kesim olmayan hayvanların yağları olduğu takdirde de haram söz konusudur" ifadelerini kullandı.

"Mayalar kökenleri itibari ile helal de olabilir, haram da olabilir"

Büyüközer; gliserin, lesitin gibi peynir üretiminde kullanılan enzimlerin maya kökenleri itibari ile helal de haram da olabileceğini belirtirken sözlerini şöyle tamamladı: "Maalesef, market raflarını dolduran gıda ürünlerinin üzerindeki etiketlerde bu katkı maddeleri için ayrıntılı bilgi ekseriyetle mevcut değildir. İster ecnebi ülkelerde, ister İslâm ülkelerinde olsun Müslüman’ın işi zor gözükmektedir". 

Son Güncelleme: 01.02.2017 10:32
Anahtar Kelimeler:
IlaçBatı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.