banner388

Fındık üreticileri dikkat! Sezonu boş geçirebilirsiniz

Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından fındık üreticilerini uyardıda bulunuldu. Fındık bahçelerinde yoğun şekilde bulunan fındık kurdu ile ilgili müdürlükten mücadele uyarısı yapıldı.

Fındık üreticileri dikkat! Sezonu boş geçirebilirsiniz

Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından fındık üreticilerini uyardıda bulunuldu. Fındık bahçelerinde yoğun şekilde bulunan fındık kurdu ile ilgili müdürlükten mücadele uyarısı yapıldı.

07 Mayıs 2019 Salı 12:30
Fındık üreticileri dikkat! Sezonu boş geçirebilirsiniz

Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini uyardı. Geçtiğimiz senelerde fındıktan istenilen verimi alamayan çiftçilere fındık kurdu ile mücadele konusunda uyarı yapıldı.

Geçtiğimiz sezon Ordu'da yaşanan sel felaketi ve TMO'nun zamansız alım fiyatlarını açıklaması fındık üreticisinin belini bükmüştü. 2019 sezonundan umut olan fındık üreticilerinin, verimli sezon geçirmesi için fındık kurduna dikkat etmesi gerekiyor.

FINDIK BAHÇESİ NE ZAMAN İLAÇLANIR? 

Müdürlükten yapılan uyarıda, fındık üreticilerinin bahçelerini sıkça kontrol etmeleri gerektiği fındıkların ise yüzde 50'lik kısmının mercimek büyüklüğüne ulaştığında bahçenin ilaçlanması gerektiği belirtildi. 

MAYIS AYI İÇERİSİNDE YAPILMASI UYGUNDUR 

İlaçlı mücadeleye bu yıl sahil kolda 11 Mayıs, orta kolda 14 Mayıs ve yüksek kolda 18 Mayıs’ta başlanması ve en geç 10 gün içerisinde bitirilmesi önerilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda 10 ocaktan 2 veya daha fazla ergin fındık kurdu düştüğünde ilaçlama yapılmalıdır.”

İLAÇLAMADA DOZ NASIL AYARLANIR

Açıklamada, ilaçlamada dekara verilen dozun motorlu sırt atomizörüyle 14-17 litre, motorlu pülverizatörlerle de 30 litre su ile karıştırılarak atılması tavsiye edilerek, ilaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılması gerektiği kaydedildi.

Son Güncelleme: 07.05.2019 21:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hasan 2019-05-08 11:25:27

Tarımı bu duruma bilinçsiz üretici ve onun sırtından geçinen ilaç firmaları getirdi.. hicbir tarım ürününün de yüzde yüz verim olmaz doğada bir besin zinciri vardır.. o zinciri bir bozarsanız başka zararlılar ortaya çıkar.. bırakalım şu ilaç çılgınlığını toprağa ot ilacı fındığın dalına zehir atarak her yeri kirletiyoruz.. atılan zehir diğer böcekleri öldürmekle kalmıyor yeraltı sularına geçiyor.. ondan sonra damacana su kullanmak zorunda kalıyoruz.. hastanelerin onkoloji bolumleri kanser hastalariyla dolu ..her yil yeni hastaneler açılıyor o da yetmiyor.. bu tehlikeyi görmek için daha ne olması ne söylenmesi gerekiyor.. organik tarım için zararlilarla organik mücadele edelim .. findiktan kazanacağımız uc bes kuruşu da kaybetmeyelim ..hem sağlığımız kurtulsun hem de paranız..

Avatar
Hasan hıraç 2019-05-07 23:20:05

O resimdeki böcek kestane hortumu böceği fındık kurdu değilki

Avatar
Adil Odabaş 2019-05-08 02:59:06

Fındık üreticilerine böyle internetten veya haberlerde herhangi bir yerde yazışma ile söylenmemelidir bilhassa üreticinin ayağına gidilmeli üreticiyi aydınlatmalıdır ziraatçılar koltuklarını oturarak Fındıkçı bu şekilde anlatma malı bence

Avatar
YABANCIDA PARA VAR TÜRK İNSANINDA PARA YOK 2019-05-07 19:38:42

Avatar
Sazan 2019-05-08 02:10:12

Ben ilaçlamıcam fındığımı ferroro yiyeceğine.kurtlar yesin daha iyi...

Avatar
52 çotanak 2019-05-09 08:14:14

Ilacın adı nedir teşekürler.

Avatar
Celalettin yimibesoglu 2019-05-22 13:15:08

Osuruk bocegi yayginlasmasi oldugu icin....ilk ilaclamada proteus ilaci