banner388
banner390
banner410
banner408

Dünyaca ünlü Tarihçi vefat etti

“Tarihçilerin kutbu” olarak nam salan ünlü tarihçi Halil İnalcık hayata gözlerini yumdu.

banner269

Dünyaca ünlü Tarihçi vefat etti

“Tarihçilerin kutbu” olarak nam salan ünlü tarihçi Halil İnalcık hayata gözlerini yumdu.

25 Temmuz 2016 Pazartesi 22:31
Dünyaca ünlü Tarihçi vefat etti

Türkiye ve Dünyada sayılı bilim adamlarından olan ve “Hocaların hocası” olarak adlandırılan ve aralarında günümüzün ünlü tarihçilerinden olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da bulunduğu birçok tarihçinin hocası olan Halil İnalcık, 100 yaşında hayata gözlerini yumdu.

HALİL İNALCIK’IN HAYATI

Ünlü tarihçi Halil İnalcık 26 Mayıs 1916 İstanbul’da doğdu. İnalcık Balıkesir Muallim Mektebi’ni bitirdi. Yükseköğrenimine 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde başlayan İnalcık, 1942 yılında Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı doktora tezini tamamladı. Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine öğrencilere ders verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü’ne "Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü" olarak giden İnalcık’ın, 1973 yılında kitabı The Ottoman Empire The Classical Age 1300-1600 yayımlandı. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi’ne davet edilen İnalcık, burada Tarih bölümünü oluşturdu. Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminer dersi veren İnalcık çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi, iyi düzeyde; İngilizce, Fransızca, Almanca, orta düzeyde de; Arapça, Farsça ve İtalyanca biliyordu. Dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda fahri doktora ünvanına layık görülen İnalcık, 20. yüzyıl sona ererken Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı listesine girdi.

Hayatı ve tarihçiliğini konu alan Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı adlı söyleşi kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan 2005 yılında yayımlanmıştır.

Son Güncelleme: 25.07.2016 22:46
Anahtar Kelimeler:
OsmanlıTürkiyeTarihçi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.