banner388

Çerkez Soykırımı Protestosu Rus Elçiliğini Karıştırdı

Çerkez Soykırımı ve Sürgünü, 152. Yıl dönümünde protesto edildi.

Çerkez Soykırımı Protestosu Rus Elçiliğini Karıştırdı

Çerkez Soykırımı ve Sürgünü, 152. Yıl dönümünde protesto edildi.

21 Mayıs 2016 Cumartesi 17:15
Çerkez Soykırımı Protestosu Rus Elçiliğini Karıştırdı

Kafkas Dernekleri ve Federasyonu, Çerkez Soykırımı ve Sürgünü’nü 152. Yıl dönümünde Ankara’da bulunan Rusya Büyükelçiliği önünde toplanan kalabalıkça protesto edildi. Çerkezlerin kendi topraklarında bile dillerini ve kültürlerini kaybetmeyle yüz yüze olduğunu belirten Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkan’ı Yaşar Aslankaya, “152 yıl boyunca sürdürülen sistemli politikalar sonucu azınlık olarak yaşam süren Çerkezler kendi topraklarında dahil eşsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidiyle karşı karşıyadırlar. Sürgün ve soykırım sonrası uygulanan inkar ve asimilasyon politikaları da Çerkezlerin Çerkez kimliliği ile var olabilmelerinin önündeki önemli bir engeldir” dedi.
“ÇERKEZCE RESMİ DİL OLMASINA RAĞMEN SEÇMELİ DERS OLARAK OKUTULMAKTA” 
Özellikle geçtiğimiz 5 yılda Rusya merkeziyetçi yapının güçlenerek, ana dil eğitiminin azaltıldığı ve resmi dil olan Çerkezce’nin seçmeli ders olarak okutulduğunu belirten Aslankaya, “Özellikle son 5 yılda Rusya merkeziyetçi eğilimlerinin güçlendiği görülmektedir. Bu doğrultuda ana dil eğitimi giderek azaltmakta Çerkezce resmi dil olmasına rağmen seçmeli ders olarak okutulmakta ve eğitim kurumlarından dışlanmakta, Kafkasya’da bulunan cumhuriyetlerimizi yönetsel hakları azaltılmakta, güvenlikçi uygulamalar bahane edilerek soydaşlarımıza baskılar uygulanmakta ve demokratik hakları kısıtlanmaktadır. Türkiye’de anadil eğitimi, kültürel hakların yaşama geçirilmesi, Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması gibi demokratik taleplerimize ilgili merciler sessiz kalmakta, sürgün ve soykırımın tanınması ve haklarımızın iadesi yönünde verilen sözlere rağmen gerekli girişimler yapılmamaktadır” ifadelerini kullandı.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.