banner388

Bunu yaptırmayan yandı!

Günde bir saat dahi gündelikçi çalıştıranlar, bu durumu SGK’ya bildirmek zorunda. Aksi takdirde bu durumu bildirmeyene 32 bin TL cezai işlem uygulanıyor.

Bunu yaptırmayan yandı!

Günde bir saat dahi gündelikçi çalıştıranlar, bu durumu SGK’ya bildirmek zorunda. Aksi takdirde bu durumu bildirmeyene 32 bin TL cezai işlem uygulanıyor.

10 Ağustos 2016 Çarşamba 00:59
Bunu yaptırmayan yandı!

Gündelikçi olarak çalışan kişi veya kişileri sigortalatmayan iş veren hakkında, söz konusu durum belirlendiği zaman 5 asgari ücret, sigorta yaptırılmamış olan her ay için ise 2 asgari ücret miktarında idari para cezası uygulanmakta.

Bu yaptırıma göre 1 yıldır evinde çalıştırdığı gündelikçiyi sigortalatmayan ev sahibine toplamda 27 asgari ücret karşılığı 32 bin 440 TL idari para cezası uygulanıyor.


Bir ayda toplamda 10 gün ve üzerinde çalıştırılan gündelikçiler için SGK’ya sadece bir defalık tek bir bildirimde bulunulması yeterli.

Sosyal Güvenlik Kurumu, iş verenin beyan ettiği gelir üzerinden bu şahıslar için yüzde 32.5 oranında prim hesaplıyor. Hesaplanan prim beyanda bulunan kişinin SGK’ya beyan ettiği banka hesabından düşülerek sigortalılık işlemleri tamamlanmış oluyor. Fatura ödemelerinde olduğu gibi bankaya otomatik talimat verilebiliyor, SGK da iş verenin banka hesabından sigorta primini her ay otomatik olarak çekebiliyor. Gündelikçinin işten ayrılması durumunda ise, SGK’ya sadece tek nüsha formla durumu internet aracılığıyla beyan etmek suretiyle, SGK prim tutarını almayı kesmekte.

Ay içerisinde 10 gün (75 saat) ve üzerinde gündelikçi çalıştıranlar asgari ücret üzerinden günlük 13 TL prim ödeyecek.
Ay içerisinde 10 gün ve üzeri çalışan gündelikçiler diğer tüm sigortalılar gibi emeklilik ve sağlık da dahil olmak üzere bütün sigorta kollarından faydalanabilecekler. Dolayısıyla ay içerisinde 10 gün ve üzerinde çalışan gündelikçilerin emeklilik için başka bir uygulamaya başvurmasına gerek kalmayacak.

Çalıştırılan gündelikçinin son 6 aydır sigortalı bir biçimde çalışmıyor olması durumunda 54 aya kadar sigorta primi işveren hissesinin ödenmemesi mümkün. Dolayısıyla teşvikten yararlanan ev sahibinin çalıştırdığı gündelikçi için günlük 13 TL yerine 6 TL prim ödemesi yeterli olacak. Bu da ev sahiplerinin çok korktuğu prim masrafının düşmesi anlamına geliyor.

10 günden az çalışanlar

Ay içerisinde 10 günün altında gündelikçi çalıştıran ev sahipleri de sadece bir kez durumu SGK’ya bildiricek.
Evinizde 10 günden daha az süreyle gündelikçi veya bakıcı çalıştırıyorsanız, SGK’ya tek bir nüsha form doldurup vereceksiniz ve işlem tamamlanacak. Aynı forma kaç gün evde çalışılacağını, ne kadar ücret ödeyeceğinizi açıkça belirteceksiniz. Son olarak bir de banka hesap numaranızı forma tanımladığınızda, SGK hesabınızdan her ay otomatik olarak, çalışana ödediğiniz ücretin yalnızca yüzde 2 oranında primi alacak. Ne zaman ki çalışanla artık çalışmama kararı aldınız, yine bu matbu formu doldurarak o kişiyle çalışmadığınızı SGK’ya bildirdiğinizde artık hesabınızdan prim kesintisi yapılmayacak.

Günde 80 kuruş

Evinizde 10 günün altında çalışacak gündelikçiler için sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigorta koluna yüzde 2 oranında prim ödeyeceksiniz. 
Bu prim evde yaşanabilecek herhangi bir iş kazasına karşı sizi ve çalışanı koruyacak. Ay içerisinde 10 günden az gündelikçi çalıştıran ev sahibi SGK’ya asgari ücret üzerinden bildirim yaparsa günlük sadece 80 kuruş prim ödeyecek.

Son Güncelleme: 19.09.2016 18:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatma kayan yazıcı 2016-08-10 10:29:10

Malesef 3 yıldır calışıyorum kimse bunu kabul etmiyor