banner388

Akademisyenlere 'zorunlu şark hizmeti' geliyor

Üniversitelerde görev yapan akademisyenlere zorunlu şark hizmeti geliyor. YÖK, konu ile ilgili çalışmalara başladı.

Akademisyenlere 'zorunlu şark hizmeti' geliyor

Üniversitelerde görev yapan akademisyenlere zorunlu şark hizmeti geliyor. YÖK, konu ile ilgili çalışmalara başladı.

24 Ocak 2018 Çarşamba 10:59
Akademisyenlere 'zorunlu şark hizmeti' geliyor

YÖK, seçkin üniversitelerde doktora yapanların, tıpkı doktorlar gibi mecburi hizmet yapması konusunda çalışma başlattı. Bu akademisyenler 2 yıl Anadolu'da zorunlu görev yapacak.


Vakıf üniversitelerinde görev yapan akademisyenler, uygulamadan muaf tutulacak. ODTÜ, Boğaziçi ve İTÜ gibi seçkin üniversitelerde doktora yapanların zorunlu hizmetin ardından bu üniversiteleri dönebilmeleri için "bilimsel araştırma ve keşif ile üstün başarı" şartı aranacak. Düzenlemenin, yayınlanacak olan KHK ile yürürlüğe girmesi planlanıyor.


YÖK, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda yardımcı doçentlik unvanını kaldırmıştı. Şimdi ise akademisyenlere zorunlu hizmet için çalışmalara başlandı. Sabah'ta yer alan habere göre, büyükşehirlerde bulunan üniversitelerde görev yapan akademisyenlere tıpkı doktorlar gibi mecburi hizmete tabi tutulacak.


ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ ve Marmara gibi üniversitelerde doktorasını tamamlayan akademisyenlerin yüzde 80'i en az 2 yıla kadar Anadolu üniversitelerinde görev yapacak. Görev sürelerinin tamamlanmasının ardından ise akademisyenler doktora yaptıkları üniversitelere geri dönebilecek. Devlet üniversitelerinde görev yapan yaklaşık 130 bin akademisyen uygulamadan etkilenecek.


BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE KEŞİF ŞARTI

YÖK'ün çalışmasına göre doktorasını aldığı üniversitede kalacak akademisyenler için bilimsel araştırma ve keşif şartı aranacak. Özellikle ODTÜ ve Boğaziçi gibi üniversitelerde öğretim üyesi olarak kalmaya devam etmek için üstün başarı koşulu getirilecek. YÖK, bu koşulla üniversitelerdeki rekabet ortamının artırılmasını amaçlanıyor. Anadolu ve Güneydoğu'daki üniversitelere atanacak akademisyenlerle de hem o ilin bölgesel gelişimine katkı sağlanması hem de bu öğretim üyelerinin birikimlerini Anadolu gençlerine aktarması hedefleniyor.


KHK İLE ÖZLÜK HAKKI DÜZENLEMESİ

YÖK, yapılan çalışmanın hayata geçirilmesi için iki alternatif üzerinde duruyor. Bu çalışma ya KHK ya da akademisyenlere sağlanacak yeni teşviklerle yasallaşacak. Her iki durumda da akademisyenlerin özlük haklarında iyileştirmeler yapılacak. YÖK yetkilileri, "Üstün başarı gösteren bilim adamlarını bulunduğu üniversitelerden ayırmayacağız. Kadronun yüzde 20'si için üstün başarı şartı aranacak. Ancak kalan yüzde 80 için başta araştırma üniversiteleri olmak üzere Anadolu ve Güneydoğu'da bir süre çalışma koşulu isteyeceğiz. Görev süresini tamamlayanlar yeniden kendi üniversitelerine dönebilecek. Akademisyenlerimizi bu üniversitelerde de görev yapması için birtakım özendirici düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz" bilgisini verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2018-01-24 11:33:35

Özendirici düzenlemeye gerek yok. Taşınma ve kira yardımı problemlerin %90ını çözer.