banner388

3 Maaş Birden Alabilecekler

Dul ve aynı zamanda yetim kadınlara birden daha fazla aylık ya da  gelirin nasıl bağlanacak olduğu konusu açıklığa kavuştu.

3 Maaş Birden Alabilecekler

Dul ve aynı zamanda yetim kadınlara birden daha fazla aylık ya da  gelirin nasıl bağlanacak olduğu konusu açıklığa kavuştu.

16 Eylül 2016 Cuma 10:19
3 Maaş Birden Alabilecekler

Kendi çalışmalarından dolayı SSK’dan emekli aylığı almaktayken, SSK’lı kocasının ölmesinden sonra da dul aylığı bağlanmış olan kadın, Emekli Sandığı’ndan emekli olan babasının ölmesi üzerine yetim aylığını da alır. Hatice T. Adlı bir kişi “Kendi çalışmamdan dolayı SSK’dan 1998 senesinde emekli oldum. Emekli aylığımı alırken, SSK’ya tabi olarak çalışan kocamı 2006 senesinde kaybettiğimde ondan dul aylığı almaya başladım. 15 gün öncesinde de Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş olan babamı kaybetmiştim. Şimdi babamdan dolayı da yetim aylığı alabilirmiyim?” diye sordu.

Dul ve yetim olan kadınlar birden daha fazla aylık ya da gelirin nasıl bağlanacak olduğu ile ilgili değişik zamanlarda çıkmış olan farklı kanunlar sebebiyle vatandaşların kafası karışıyor. Açıklamalara göre aynı anda hem eşinden hem anne ve babasından aylık bağlanması, ölmüş olan kişilerin sigorta statüsü, ölüm tarihi, cinsiyeti ve aylık olarak bağlanacak olan kişinin hangi statüde çalışmış olduğuna ve emekli olduğuna göre değişiklik göstermekte. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası’nın yürürlüğe girmiş olduğu 30 Eylül 2008 tarihinin öncesinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ile bankaların emeklilik sandıkları bunlar ayrı ayrı kurallara tabilerdi.

Önceden, eş ya da anne veya baba farklı sosyal güvenlik kurumlarına yani birisi SSK, diğeri ise Bağ-Kur’a bağlı ise aynı anda hem eşinden hem de anne ve babasından aylık bağlanıyordu. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile kız çocuklarının hem eş hem de anne ve babadan dolayı aylık alma imkânı tamamen ortadan kalktı. Hem eşi, hem anne babası 30 Eylül 2008 tarihinden daha sonra vefat etmiş ise, kızların aynı anda hem dul hem yetim aylığı almaları mümkün değil. Fakat, eş veya anne-babadan bir tanesi 1 Ekim 2008 tarihinden daha önce vefat etmişse, sigorta statüleri de farklı ise iki aylığı da alması mümkündür.

Son Güncelleme: 16.09.2016 10:35
Anahtar Kelimeler:
EmekliYetimSskDulAylık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.