banner388

2 Bin Yıllık Büyük Keşif

Bursa’ya bağlı İznik ilçesinde yer alan zeytinlik alanda yeni bir lahit daha ortaya çıkarılmıştı.

2 Bin Yıllık Büyük Keşif

Bursa’ya bağlı İznik ilçesinde yer alan zeytinlik alanda yeni bir lahit daha ortaya çıkarılmıştı.

13 Şubat 2017 Pazartesi 21:50
2 Bin Yıllık Büyük Keşif

Bursa’ya bağlı İznik ilçesinde yer alan zeytinlik alanda yeni bir lahit daha bulunmuştu.

Ankara'dan Uzman Ekip Bekleniyor

Müzede görevli arkeolog ve sanat tarihçilerinin jandarma ekipleri korumasında gerçekleştirdiği yüzey araştırmasında lahdin üst kapağına ulaşıldığı öğrenildi. Daha önce hiç açılmamış olduğu düşünülen lahdin üzeri yeniden toprakla örtüldü. Yeri belirlenen lahdin Ankara'dan gelecek olan uzman bir ekip önderliğinde açılmasına karar verildiği bildirildi.

Bölgenin Roma Dönemindeki Adı 'Nekropolis'

Hisardere köyü yolu Kayaarkası mevkisindeki Hatice Süren'e ait zeytinlik, bütünüyle lahit mezarlar ile kaplı halde. Definecilerin her defasında kaçak kazı yapmaktan geri kalmadığı bölgeye Roma döneminde Yunanca 'Nekropolis' (Ölüler Şehri) adıyla bilindiği öğrenildi. Lahitlerin çıktığı bölge aynı zamanda M.Ö. I. yüzyıl Roma'sına bağlı Bitinya bölgesi olarak da biliniyor.

Lahitler 1800-2000 Yıllık

Daha eski tarihte ve 2015-2016 yıllarında aynı zeytinlikte 3 lahit mezar daha ortaya çıkarılmıştı. İznik Müze Müdürlüğü'nün bahçesine taşınan lahit mezarların her birinde aynı ortak özellik mevcut. Eros, Herkül, Medusa gibi mitolojik tanrı ve Lotus çiçeği kabartma figürler bulunuyor. 4 ila 6 ton ağırlığında değişen yekpare mermerden lahitlerin her biri bin 800 ila 2 bin yaşında.

Anahtar Kelimeler:
Bursaİznik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.