banner388

Gül; "Beni yalandan değil gerçekten seven tutabilsin diye" demiş. Birlikte yaşadığımız insanları oldukları gibi kabul edip sevebilmek onlarla iyi ilişkiler kurmak açısından çok önemlidir.

Mutlu olmak isteyen insan bu yönde de kendini geliştirmelidir. Mutluluk insana direk verilmez. İnsanın hak etmesi gerekir. Hak edenlerin mutlu olacağını Allah bize "Onlar üzülmeyeceklerdir." ayeti ile müjdeler. O seviyeye ancak gülü dikenleri ile sevebilenler ulaşabilir. Gülün dikenleri seni mutluluğa götürecek olan yolun işaretleridir. Senin sınavındır. Dikenleri de gülü de yaratan Allah tır. Senin yoluna gülü dikenli olarak çıkaran da Allah'tır. Güle ulaşabilmek için dikenlerin elini kanatmasına katlanman gerekir. Yoksa gülü koklamak sana nasip olmaz. Dikenleri seversen onların arasından elini kolayca çizdirmeden güle uzatabilirsin.

Gülün dikenlerini görmeyi ben insanlarda kusur aramaya benzetiyorum. Evli çiftlerin çoğu da bu yüzden geçinemez, mutlu olamaz ya... Karşısındaki hep hayalindeki gibi olsun, mükemmel olsun ister. Beğenmez sürekli eleştirir. Oysa kusur bulmak yerine onun özüne odaklansa, olduğu gibi kabul edip koşulsuz sevebilse neler değişir neler...

Sevildiğini hisseden insan kendini seveni mutlu etmek için elinden geleni yapar, değişmeye çalışır. İki insanın arasında uyum olmasının, birlikte mutlu olmalarının en iyi yolu onu değiştirmeye çalışmadan olduğu gibi sevmekten ona destek olmaktan geçer.

Kusur arayanın sonu mutluluğa hasret kalmaktır. Her insanın yaratılışı, yetenekleri farklı
olduğu gibi içinde yetiştiği aile, eğitim ve kültür seviyeleri de farklıdır. Bu yüzden İki insanın birlikteliği söz konusu olduğunda hiç bir zaman biri diğerinin kopyası olmayacaktır.
Yetenekler, davranışlar, düşünceler, alışkanlıklar yönünden aralarında çok farklar olacaktır.
Yeri gelecek birinin sevdiği şeyden öbürü nefret edecektir. İşte evlilikte de bunlar gülün
dikenleridir. Eşinin farklı yönlerine katlanabilen, her yönüyle olduğu gibi kabul edip,
koşulsuz sevebilen aynı şekilde sevilir. Mutlu olmayı garantiler.

Yunus Emre "Yaratılanı severim yaratandan ötürü" Hz. Ali ise "Allah'ım kusur gören gözlerimi kör et" demiştir. Biz eşimiz dahil bütün insanlar Allah'ın ailesidir. Biz birlikte olduğumuz insanı Allah'ın yarattığını unutarak bizim istediğimiz gibi değil diye incitirsek, dışlarsak Allah'ın gücüne gitmez mi? Dikenleri de gülü de yaratan Allah'tır. Eşini ya da birlikte olduğun kişiyi de farklılıklarıyla, senin gördüğün kusurlarıyla, zayıflıklarıyla yaratan; senin karşına çıkaran Allah tır. Onu bu haliyle kabul edip sevebilirsen, birlikteliğinizden dolayı önünüze çıkan zorluklara tahammül edebilirsen sınavı geçmiş, mutluluğu hak etmiş olursun. Yoksa bir ömür arasan da mutluluğu yakalayamazsın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.