banner388

Yüz yüze eğitim için kritik 15 gün

Uzmanlar yüz yüze eğitime geçilebilmesi için önümüzdeki 15 günlük sürecin çok kritik olduğunu ve tam kapanma yerine aşılama oranlarının hızlandırılması gerektiğini dile getirdiler.

Yüz yüze eğitim için kritik 15 gün

Uzmanlar yüz yüze eğitime geçilebilmesi için önümüzdeki 15 günlük sürecin çok kritik olduğunu ve tam kapanma yerine aşılama oranlarının hızlandırılması gerektiğini dile getirdiler.

30 Temmuz 2021 Cuma 12:22
Yüz yüze eğitim için kritik 15 gün

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Türkiye'deki aşılama kapsamında 1. ve 2. dozlarını olan vatandaşların sayısı 71 milyonu geçti. Bilim insanları, yüz yüze eğitime geçebilmek için önümüzdeki 15 günlük sürecin bağışıklık açısından çok kritik olduğunu, toplumsal bağışıklığın kazanılabilmesi için son şansı olduklarını ve öte yandan sanat, spor, iş dünyasından herkesin aşı seferberliğine destek olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca uzmanlar, aşı karşıtları içinde belirli kısıtlamaların getirilmesinin de söz konusu olduğunu açıkladılar.

15 GÜNLÜK SÜREÇ ÇOK ÖNEMLİ

Önümüzdeki 15 günlük sürecin çok kritik olduğunu vurgulayan bilim insanları, günde 1.5 milyon aşılanma rakamının yakalanması gerektiğini ve sanat, spor, iş ve siyaset dünyasından herkesi el birliği ile aşı seferberliğine katılmaya davet etti. 

YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN AŞI SEFERBERLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Önümüzdeki haftalarda birçok ülkede aşı olmayanlara yönelik kısıtlamalar gündeme gelecek. Aşı karşıtları ise adeta Kovid aşılarında yan etki çıksın diye adeta dua eder vaziyetteler. Yüz yüze eğitimin aksamaması çok önemli. Gecikmeden sporcu, sanatçı, siyasetçi ve iş dünyasından tanınmış kişilerle kampanya seferberliği başlatılmalı. Aşılardan elde edilen sonuçlar da bilimsel verilerle ortaya konulmalı” dedi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen: “Artan vaka sayısına bağlı yeni bir kapanma gündeme gelir ve yüz yüze eğitim de aksaklık yaşanırsa kayıp nesiller sorunuyla karşı karşıya kalırız. Önümüzdeki 15 günlük süreçte çok ciddi aşı seferberliği ve kampanyaları düzenlenmeli. Avrupa ülkelerinde aşı karneleri gündemde. Bir süre sonra aşısız insanların sosyal etkinliklerden muaf tutulması mutlaka gündeme gelecektir” ifadelerinde bulundu.

AŞISIZ KİŞİLERİ SOSYAL HAYATA ALMAYALIM

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Birçok vatandaşımız gevşediğini görüyoruz. Aşı olmayan maskeyi çıkartanların kesinlikle sosyal yaşam ve olanaklardan yararlanmaması, toplu alanlara alınmaması gerekir. Çocuklarımızın geleceği için birtakım yaptırımların hayata geçmesi gereklilik halini aldı. Türkiye’de tam kapanma uygulaması yerine, aşısız kişilerin zorunlu ihtiyaçları dışında sosyal ortamlara alınmaması doğru olur. Yeni tip koronavirüs salgınıyla başka türlü mücadele etmemiz imkânsız. Aşısız olanları mekânlarına alan işletmelere de ciddi para ve kapatma cezaları verilmeli” diye vurguladı.

AŞIYA TEŞVİK İÇİN ÖDÜLLENDİRİLMELER YAPILMALI

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, “Yasaklardan önce aşıyı teşvik edici sembolik ödüllendirmelerin uygulanmasının denenmesini öneriyorum. Örnek olarak da maçlara, konserlere, sinema ve tiyatrolara koltukların en azından yüzde yirmisinin çift doz aşılılara ücretsiz olması, telefon şirketlerinin bir miktar ücretsiz kontör vermesi, Acun Ilıcalı’nın 15 gün içinde çift doz aşı belgeleri ile kendisine başvuranlar arasından çekilecek kura ile bir uçak dolusu kişiyi Survivor izlemeleri için Dominik’e götürme bile etkili olacaktır” dedi.

YÜZ YÜZE EĞİTİMİN BAŞLAMASI ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Alpay Azap Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı, “Bu yıl yüz yüze eğitimin başlaması hem çocuklarımızın çok önemli. 24 milyon öğrencimizin 1 milyonu özel okullarda iyi şartlarda uzaktan eğitim alabiliyor. İki doz aşı olan kişilere maçlara, sinema, tiyatro salonlarına indirimli bilet hakkı tanınabilir. Aşı olmayanı kişilere ise zorunlu haller dışında sosyal aktivitelerde kısıtlama getirilmeli ya da kapalı alanlara PCR testi yapıldıktan sonra alınabilir” açıklamalarında bulundu.

KAYNAK: Milliyet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.