banner388
banner390
banner410
banner408

Yeni Trend Kültür Balığı

Karadeniz Bölgesi’nde son zamanlarda balık avında gerçekleşen azlık oranları farklı alternatiflere yöneltiyor

banner269

Yeni Trend Kültür Balığı

Karadeniz Bölgesi’nde son zamanlarda balık avında gerçekleşen azlık oranları farklı alternatiflere yöneltiyor

18 Ocak 2017 Çarşamba 11:29
Yeni Trend Kültür Balığı

 
Karadeniz Bölgesi’nde son zamanlarda balık avında gerçekleşen azlık oranları farklı alternatiflere yöneltiyor. Son günlerde gittikçe azalan hamsi ve diğer balık çeşitleri insanlarda kültür balığına yöneltiyor.

Hamsi karadeniz insanının özellikle de Trabzon şehrini vazgeçilmez balık türlerinden biri hatta  en başta geleni. Fakat son zamanlarda balık miktarındaki azlık vatandaşı ve tezgahları farklı balık türlerine itiyor. Şimdilerde en fazla rağbet gören balık çeşitleri kültür balıkları olarak öne çıkarken levrek ve somun özellikle tercihe edilenler arasında yer alıyor.

Balığa alternatif olması maksatlı kurulan 83 Su Ürünleri Tesisinde 15 bine yakın balık üretiliyor. Konuyla ilgili bilgiler veren İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, deniz balık avcılığına alternatif olarak kıyılarda 9 kafes işletmesinde Alabalık ve Levrek üretimi yapıldığını hatırlattı. Gülbay “Deniz balık avcılığına alternatif olarak ilimiz kıyılarında 9 kafes işletmesinde Gökkuşağı Alabalığı, Karadeniz Alabalığı ve Levrek üretimi yapılmaktadır. Ayrıca 74 adet karada Alabalık üretim tesisi olmak üzere toplam 83 adet su ürünleri üretim tesisi yaklaşık 15 bin tona yaklaşan kapasite ile ülke balıkçılığının önemli bir besin kaynağını oluşturmaktadır. İlimizde su ürünlerinin örgütlenmesi açısından 24 adet su ürünleri balıkçı kooperatifi ve 1 adet su ürünleri kooperatifleri merkez birliği bulunmaktadır. Balıkçılarımıza lojistik destek amacıyla 28 adet kıyı yapısı mevcuttur. İlimizde Of, Merkez (Faroz) Çarşıbaşı ve Beşikdüzü balıkçı barınaklarında Avrupa Birliği yasal mevzuatına uyum çerçevesinde birer adet balıkçılık idari binası kurularak sektörde hizmet vermesi sağlanmıştır” dedi.

AB onay numarasına sahip insan gıdası balık yağı üreten tek firmanın Trabzon’da bulunduğunu kaydeden Gülbay, ”İlimizde 12 adet su ürünleri işleme tesisi bulunmakta bu tesislerden 5 tanesi AB ülkelerine 1 tanesi AB dışı ülkelere ihracat izni bulunan tesislerdir. İlimizde AB onay numarasına sahip insan gıdası balık yağı üreten firmamız ülkemizde de tek olma özelliğine sahiptir. Çarşıbaşı ilçemizde üretilen insan gıdası balık yağı 3 yıldan beri Dünyaya ihraç edilmektedir. Ayrıca ilimizde faaliyet gösteren su ürünleri işleme değerlendirme tesislerinde işlenip paketlenen başta Hamsi AB ülkelerine ve Deniz Salyangozu Uzak Doğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Ayrıca hamsiden elde edilen yem katkısı amaçlı balık unu ve balık yağı ihracatı yapılmaktadır” diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.