banner388

Yargıtaydan emsal karar! Polis maske cezası kesemez!

Yargıtaydan 'maske cezası' konusunda emsal karar verildi. Karara göre polis, maske takmayan vatandaşa idari para cezası kesemeyecek sadece kişiyi belirleyip tutunakla imza altına alarak ilgili il valiliğine gönderebilecek. 

Yargıtaydan emsal karar! Polis maske cezası kesemez!

Yargıtaydan 'maske cezası' konusunda emsal karar verildi. Karara göre polis, maske takmayan vatandaşa idari para cezası kesemeyecek sadece kişiyi belirleyip tutunakla imza altına alarak ilgili il valiliğine gönderebilecek. 

17 Aralık 2020 Perşembe 10:19
Yargıtaydan emsal karar! Polis maske cezası kesemez!

Çin'in Wuhan kentinden yayılan koronavirüs ile mücadele devam ediyor. Mücadele kapsamında tüm yurtta maske takma zorunluluğu sürdürülürken tedbirlere uymayanlara ilişkin kesilen 'maske cezası' ile ilgili Yargıtaydan emsal karar geldi. 

BOLU'DA YARGITAY'A TAŞINDI 

Bolu'da Elif Nihan İşler adındaki vatandaşa maske takmadığı gerekçesiyle bekçiler tarafından "Kabahatlar Kanunu" kapsamında 392 TL idari para cezası kesildi. İşler, duruma itiraz ederek olayı mahkemeye taşıdı. İşler, kendisinin uyarulmadığını belirterek yaptığı itirazı Bolu Sulh Ceza Hakimliği haklı bularak cezayı kaldırdı.

BAKANLIK İTİRAZ ETTİ

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre maske cezasının kaldırılması üzerine Adalet Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, sulh ceza mahkemesinin maske cezasını iptal eden kararının kanun yararına bozulması için Yargıtay’a başvurdu.
Yargıtay 19. Ceza Dairesi, 9 Kasım’da oy çokluğu ile Bakanlığın başvurusunu kabul etti ve Sulh Ceza’nın maske cezasını iptal kararını kaldırdı. Yargıtay, anayasa, Umumi Hızfısıhha Kanunu, İl İdaresi Kanunu ve Kabahatler Kanunu hükümleri kapsamında maske cezasının hukuki değerlendirmesini yaptı.
Genel sağlığı tehdit eden tehlikeli durumun önlenmesi için valiler başkanlığında toplanan Hıfzıssıhha Meclisi’nin maske takma yükümlülüğü kararı alabileceği belirtilerek, maske cezasına vize verildi.

NASIL UYGULANACAK

Cezai işlem uygulanan cadde ve ana arterlerde tıpkı radar levhası gibi maske takılması için uyarı levha ve afişleri asılması gerektiği kaydedildi. Dosyada böyle bir ilanın yapıldığına dair bilgi ve belge bulunmadığı vurgulandı.

POLİS CEZA YAZAMAZ

Yargıtay, polisin de maske takmayanlar hakkında idari para cezası kesemeyeceğini, polisin maske takmayan kişiyi belirleyip bunu tutanakla imza altına alarak ilgili il valiliğine göndermesi gerektiğinin altını çizdi.

YÖNTEME AYKIRI DURUM VARSA CEZA KALKAR

Yargıtay, İşler’e ceza kesilen İzzet Baysal Caddesi’nde, Bolu Valiliği’nce gerekli uyarı levhaları ve afişlerin asılmamış olması halinde cezanın ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Yargıtay, kararı Adalet Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda kanun yararına bozdu.

Yargıtay’ın belirlediği yöntem ışığında maske cezası Bolu Sulh Ceza tarafından yeniden değerlendirilecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Elif 2020-12-17 10:37:16

Ee kimse maske takmaz ki şimdi ben anlamıyorum ne istiyor bu vatandaşlarolayı ne diye yargıtaya taşıyor ki 350 küsür para mı fazla gelmiş. Adamı deli ediyor bu vatandaşlar cidden. Sabır diye diye sabrımızın sonuna geldik. Samsun'da virüs soluyoruz artık balkonda bile maske takasım geliyor. Şimdi kimse maske takmaz, vatandaş korkudan takıyordu zaten. Şimdi herkes ağzı açık gezsin, mutlu sona ulaşırız bu şekilde. Bende vatansaşsam o şikayet eden kadına hakkımı helal etmiyorum. Binlerce kişinin maskesiz gezmesine vesile olcağına yemin edebilirim ama kanıtlayamam.

Avatar
ATSIZ 2020-12-17 11:28:40

Saçma bir kara. Umarım bu yanlıştan dönülür. Kolluğa rağmen maske takmayı reddederek toplum sağlığını tehlikeye sokanlarla bu anlamsız karardan sonra nasıl başa çıkılacak? Valinin işi gücü yok da sokağa çıkıp ceza mı kesecek? Kolluk; vali adına sokakta bunun kontrolünü sağlıyor.

Avatar
:) 2020-12-17 13:09:05

komedi gibi ülkeyiz. Devletin bir kanalı ceza kesiyor, diğer kanalı cezayı iptal ediyor.

Avatar
Turgut karanfil 2020-12-17 12:01:08

dünya çapında pandemi varken ,slnlara veya yerlere uyarı yazısı aşılması saçma bir durum degilmi.dunya duymuş siz hala uyarı levhası diyorsunuz

Avatar
Murtz 2020-12-17 17:47:49

İyi, bundan sonra uyuşturucu içen biri de yakalanınca,:levha yoksa polis ceza yazamaz mantığı çıkıyor ortaya

Avatar
Ne guzel turkiye 2020-12-17 12:23:30

Yargitaya kimse mudahele edemezmis bak bakim ordan ışıgı görebiliyormusun bu kadar net bir kisi uzerine idare ediliyor memleket

Avatar
2020-12-17 22:32:35

Yaşıyorsak bin şükür.

Avatar
Akif 2020-12-17 22:46:59

Polis abiler prosedüre takılmış kısa yoldan değilde prosedüre uygun kesilsin denmiş