banner388

Yakın çevrenize dikkat

Psikiyatri Uzmanı Tarkan Amuk,  çocuk istismarı hakkında önemli paylaşımlarda bulunarak ailelerin neler yapması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Amuk, çocuk istismarının yüzde 90'ının yakın çevreden olduğunu vurguladı.

Yakın çevrenize dikkat

Psikiyatri Uzmanı Tarkan Amuk,  çocuk istismarı hakkında önemli paylaşımlarda bulunarak ailelerin neler yapması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Amuk, çocuk istismarının yüzde 90'ının yakın çevreden olduğunu vurguladı.

12 Temmuz 2018 Perşembe 00:18
Yakın çevrenize dikkat

Çocuk istismarı konusunda açıklamalarda bulunan Psikiyatri Uzmanı Tarkan Amuk, "Nimet Ovayoğlu'nun Çocuklarda Cinsel İstismar ve Etkileri isimli kitabında da belirttiği gibi cinsel istismar yüzde 77 oranında aile bireyleri, yüzde 11 oranda akrabalar, yüzde 5 oranla çocuğun bakımından sorumlu olmayan kişiler ve yüzde 2 oranla da çocuğun bakımından sorumlu olan kişiler tarafından gerçekleşmektedir" ifadelerini kullandı.

Cinsel istismara uğrayan çocuklarda hal ve davranış değişikliğinin meydana geldiğini ifade eden Amuk, "Cinsel etkiler olarak erken başlangıçlı cinsel yaşam, ergenlikte gebelik, birden fazla cinsel eş, cinsel saldırıda bulunmak, sık sık cinsel içerikli oyun oynama, yaşla uyumsuz cinsel aktivite gibi etkileri sıralayabiliriz. Duygusal olarak ise ihanete uğramışlık hissi, güçsüzlük, travmatik cinsellik, travmatik olayı hatırlatan kişi veya nesnelerden kaçınma gibi etkiler izlenmektedir. Davranışsal olarak ise uyku bozukluğu, yabancılardan korkma, üzerini giyinip çıkarırken sorun çıkarma, bebek gibi konuşma gibi etkiler gözlemlenirken son olarak kişilik gelişimini etkileyen sonuçlar olarak çocuklukta cinsel istismar öyküsü olan yetişkinlerin yüzde 70-80'inde borderlıne (sınır) kişilik bozukluğu ve çoğul kişilik bozukluğu gözükmektedir" sözcüklerini kullandı.

"Aileler dikkat"

Çocuk istismarına karşın ailelerin neler yapması gerektiğini açıklayan Amuk, "İstismarcılar sanılanın aksine yaşlı ve serseri kılıklı yabancılar değil, genellikle çocuğun tanıdığı kişilerdir. Çocuklara 'istemediğin sürece sana kimse dokunamaz ve öpemez bunun aksi olduğunda söylemeli ve bize haber vermelisin' demeliyiz. Çocuğa istemediği şeyleri ifade edebileceğini, yetişkinlere de 'hayır' diyebileceğini, bundan da suçluluk duymaması gerektiğini anlatmak gerekir. Aileyle çocuk arasındaki güven ilişkisini sağlamak gerekiyor. Ana okulundan başlayarak doğru cinsel eğitimi her yaşta vermek gerekir. Ailelerin çocuklarını iyi tanımaları, cinsel istismarın ne olduğunu ve nasıl anlaşıldığını iyi bilmeleri, çocuklara bedenlerini nasıl koruyacaklarını iyi anlatmaları önemli bir durumdur" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.