banner388

Üşümek İstemiyorsanız Ordu’nun Bu Helvasını Tatmalısınız

Ordu’nun yöresel tatlarından olan ‘’Cevizli Helva’’ sağlık açısından büyük önem taşıyor

Üşümek İstemiyorsanız Ordu’nun Bu Helvasını Tatmalısınız

Ordu’nun yöresel tatlarından olan ‘’Cevizli Helva’’ sağlık açısından büyük önem taşıyor

10 Ocak 2017 Salı 10:11
Üşümek İstemiyorsanız Ordu’nun Bu Helvasını Tatmalısınız

Ordu’nun meşhur lezzetlerinden olan ‘’cevizli helva’’ içinde meyan kökü, limon tuzu, ceviz ve şeker bulunan ayrıca vücudu sıcak tutan sağlık açısından oldukça faydalı bir ürün olarak görülüyor. Ordu’da belirli yerlerde üretimi yapılan helvanın meraklısı ise çok fazla. Ordu’nun tescillenmiş lezzeti olmayı bekleyen cevizli helvası özellikle kış aylarında vatandaşlardan yoğun talep görüyor. Sağlık açısından oldukça değerli olduğu söylenen helvanın sıcak tutması ise bir başka cazip özelliği. ‘’Cevizli Helva’’ satışı yapılan tezgahların önünde uzun kuyruklar görmek mümkün.

Yaklaşık olarak 42 yıl önce babasından öğrenerek başladığı cevizli helva üretimine devam ettiğini söyleyen Hacı Gürdal, yapım aşamasının uzun sürdüğü cevizli helva üretimini “Cevizli helvanın yapımı 2 saat sürüyor. Yapılan helva bir gün sonra satışa sunuluyor. Cevizli helvayı kapalı alanda satmak zordur, o yüzden dışarıda sokak başlarında satmak mümkün. İçindekiler sebebi ile kışın oldukça sıcak tutuyor. Kış aylarında tüketimi daha çok artıyor. Eskiden ekmeğin içine koyup yiyenler bile vardı. Şuan bizim müşterilerimizin büyük çoğunluğunu yurt dışındakiler oluşturuyor“ şeklinde anlattı.

Ceviz ve meyan kökünün bir arada bulunduğu tek gıda

Yurt dışından dahi müşterilerin olduğu söylenen helvanın barındırdığı ürünleri değerlendiren Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr. Özgür Enginyurt, “Cevizli helva yıllardır Ordu’nun bir klasiği haline geldi. İçinde şeker, meyan kökü ve bol miktarda ceviz var. Bu açıdan faydalarına bakacak olursak, insanı tok tutar, mide rahatsızlıklarına çok iyi gelir. B ve E vitamini yönünden çok zengin bu sebeple karaciğer dostudur. Bunun yanında meyan kökünün astıma iyi geldiği vücut direncini arttırdığı biliniyor. Enfeksiyon hastalıklarında da meyan kökü önerilen bir ürün olarak göze çarpıyor. Ceviz ise protein yönünden çok zengin, bu nedenle kalp damar hastalıklarında cevizi önerdiğimiz için bu helvada ceviz ve meyan kökü ağırlıklı yapıldığı için hem cevizin hem meyan kökünün faydalarını aynı yiyecek içerisinde bulmak mümkün. Emziren bayanlara ve sporculara önerilebilecek bir üründür” diye konuştu.

‘’Cevizli Helva’’ içindeki ceviz, şeker ve protein açısından zengin olması nedeniyle soğuk aylarda vücudun sıcak tutulmasını sağlıyor. Bu  sayede vücud rahatlıkla enerjisini bu helvadan alabiliyor. Sadece dikkat edilmesi gereken tek nokta bu ürünü tüketen kişilerin şeker hastalığı varsa dikkatli olmaları yönünde.  
 
 
 
 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ggfd 2019-03-11 17:02:58

Bu helvayi cok seviyorum ama bir endisem var.helvanin yapilisinda yagmur suyu kullanildigini soyluyor satici.yjkarida yazida doktor helvanin saglikli oldugunu belirtiyor.yalniz benim bildigim yagmur suyu cok cesitli virus ve bakteriler barindiriyor.acaba bu aciklama yapilirken isin bu boyutuna bakildi mi.bir analiz arastirma yapildi mi.bir vatandas ve tuketici olrak endisem var ve buna istinaden tuketicilere kamuoyuna bu yonde de doyurucu bir aciklma yapilirsa sevinirim.amacim kotulemek degil ben zaten tuketiyorum ama aklimin ucunda boyle bir tereddut de var.sonucta bir gida bu.aman bir sakincasi olmasin satilmaya da devam etsin bunu istiyorum ama bir sakincasi varsa da bunun bilelim.belirtilsin.yuzeysel olmasin.bu lezzetten ayri kalmak istemem