banner388

  Yıl 1940. İkinci dünya savası yılları. Tüm dünya savaş denen o büyük çılgınlığın pençesinde kıvranıyor. Türkiye’de Savaşa girmese de yokluğun ve kıtlığın hüküm sürdüğü bir ülke. Köylünün elinde avucunda ne varsa savaşa hazırlanmak amacıyla toplanmış. Şehirde yaşayanlar ise ekmeği vesika ile alıyor.

    Bu şartlarda tüm Karadeniz sahilinde bir tek göç alan belde var. ÇARŞAMBA... Ne samsun ne Ankara nede İstanbul değil herkes çarşambaya çalışmaya gidiyor. Peki, ne var çarşambada? Mısır. Evet, mısır var ve insanlar mısır çapası için, mısır hasatı için çarşambaya akın ediyor. Açlık ve sefalet insanları çaresiz bırakmış. Bir batman «7.697g» mısır için bir üç gün çalıştığını ve bebeğin ağzına süt bulamadığı için haşlanmış mısır verdiğini böylece hayatta kaldıklarını anlatan büyüklerimiz vardır.

    İşte o çarşambaya o çarşambanın kıymetli ovasına yapılan vefasızlıklar çok eski değil. İlk önce bilinçsizce yapılan orman kıyımları doğanın dengesini bozmuş ve çarşambayı o dümdüz ovayı seller basmıştır. Türküsü de yok mu, "Çarşambayı sel aldı bir yar sevdim el aldı." Sonrasında başka yer yokmuş gibi yapılan azot gübre ve bakır fabrikaları bu güzelim ovayı perişan etmiştir.

     İnsanların hıncı bitmemiş mobil santral denen hilkat garibesinde yine bu coğrafyaya uygun görüp kurmaya kalkışmışlar halkın feraseti galip gelmiş ve mobil santral ölü doğmuştur.

    Bu gün ise yine çarşamba ovası düşmanlığı depreşmiş biokütle santrali denen nenin nesi olduğu çok bilinmeyen, yabancı ülkelerin atıklarının getirilerek bu tesiste yakılıp enerji elde edileceği söylenen bir yatırım başlamıştır.

    STK’lar ve halkın tepkisi bu tesisinde kuruluşunu tamamlamasını mümkün göstermiyor.        Konuştuğumuz yöre insanı; Devlet bize santral kuracağı parayla fabrika kursunda insanımız gurbetlere gitmesin diyor.

    Sorumlu gazetecilik anlayışı gereği bu konuyu takip etmeye ve işlemeye devam edeceğiz. Belki bu sayede çarşamba ovasına olan borcumuzu bir nebze ödemiş oluruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çarşambalı. 2019-09-26 07:37:22

VEKİL TRAPZONLU BELEDİYE BAŞKANI TRAPZONLU ŞİRKET TRAPZONLU YER SEÇİMİ ÇARŞAMBA.?.

Avatar
adem guven 2019-09-25 21:25:28

CARSAMBA ovasi giderse SAMSUN gider ..SAMSUNA sahip cik.. Santrallar doga dusmanidir .unutmaa..

Avatar
RAHİM 2019-09-26 10:06:05

Bize bir vurana bizim bin vırmamız gerek ama üç maymunu çok iyi oynar olduk

Avatar
mesut 2019-09-26 11:50:17

siyasiler kendi ayaklarına sıkıyorlar. bu gidişle, buna müsade, izin veren iktidar bir seçim durumunda bundan kurtulamaz. güya ovalarımıza bir çivi bele çakılmayacaktı, koruma altına alınacaktı. çok güzel koruyorsunuz.

Avatar
İsa Öztürk 2019-09-26 12:00:56

Bu konuda stk ların ortak bir eylem planı olması gerekir

Avatar
KÖYLÜ 2019-09-26 16:47:51

CARŞAMBA OVASI GELECEĞİMİZ DİR . BAŞKA YERMİ YOK SANTRAL KURMAYA

Avatar
Çarşambalı 2019-09-26 17:00:11

Daha dün kazım Yılmaz karşı çıkıyordu bugün birşey olmaz diyor sahipsiz memleket göçmen memleketi Samsun başta belediye başkanı Halit doğan sen nasıl müsade edersin heeee ama doğruya emir büyük yerden nasıl olsa hadi kurun yapın da görelim 140.000 nüfus lu Çarşamba bir gecede yerle bir eder orayı

Avatar
Ahmet Ocak 2019-09-26 17:27:46

Çarşambanın eski hali yok.Eskiden böyle miydi yardımlaşma,dayanışma bizim genimizde vardı.Sadece Çarşamba için değil ülkenin her bir yanında artık bulunmaz hint kumaşı mübarek..