banner388
banner390
banner410
banner408

Seçim yasası değişiyor! İşte yapılacak değişiklikler

Seçim yasasında değişikliğe gidiyor. Artık seçim öncesinde hiçbir seçmen kaydını başka bir şehre alamayacak, sandık kurulu listeleri partilere daha önceden ulaştırılacak.

banner269

Seçim yasası değişiyor! İşte yapılacak değişiklikler

Seçim yasasında değişikliğe gidiyor. Artık seçim öncesinde hiçbir seçmen kaydını başka bir şehre alamayacak, sandık kurulu listeleri partilere daha önceden ulaştırılacak.

23 Nisan 2019 Salı 13:45
Seçim yasası değişiyor! İşte yapılacak değişiklikler

31 Mart yerel seçiminde yaşanan sıkıntıların ardından AK Parti 'seçim mevzuatı ile ilgili çatı yasa' tasarısını meclise sunacak.

SIKINTI YAŞANMAMASI İÇİN ÖNLEMLER ALINACAK 

31 Mart'ta yapılan mahallî seçimlerde ortaya çıkan yasal boşluklar ve aksaklıklar ışığında, bir dahaki seçime kadar yeni bir seçim mevzuatı hazırlanacak.

AK Parti'nin seçim hukuku konusundaki uzman milletvekillerinin üzerinde çalıştığı düzenlemeler kapsamında, seçim mevzuatında radikal adımlar atılacak.

Yeni seçim yasasında değişecek unsurlar şu şekilde:

HER ZARF AİT OLDUĞU SANDIĞA 

İlk defa bu seçimlerde uygulanan tek zarf ilkesinin de seçmenin kafasını karıştırdığını belirten AK Parti kurmayları, yapılacak değişiklikle tüm pusulaların aynı zarf ve aynı sandıkta kullanılması uygulamasından vazgeçileceğini dile getirdi.

Bu kapsamda, yerel seçimlerde dört ayrı pusulanın (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık) dört ayrı zarfta ve dört ayrı sandıkta kullanılması için düzenleme yapılacak. AK Parti kurmayları, İstanbul'da geçersiz oyların büyük bölümünün ‘Tek zarf' ilkesinden kaynaklandığını tespit ettiklerini söyledi.

LİSTELER ÖNCEDEN PARTİLERE BİLDİRİLECEK 

AK Parti kurmayları, “Sandık kurullarının kimlerden oluştuğuna yönelik liste siyasi partilere verilmiyor. Ama YSK'nın seçim takviminde sandık kurullarına itiraz süreci bulunuyor. Bilmediğimiz bir listeye nasıl itiraz edeceğiz? Yapılacak düzenleme ile sandık kurullarının listesinin siyasi partilere verilmesinin önü açılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

SEÇMENE NAKİT KISITLAMASI 

31 Mart seçimleri öncesinde, İstanbul'daki 200 binden fazla kişi, akrabasına veya tanıdığına oy vermek amacıyla, seçmen kütüğünü Türkiye'nin değişik illerine taşımıştı. AK Parti kurmayları, yer değiştiren seçmenlerin büyük bölümünün kendi seçmeni olduğunu tespit etmişti.

SEÇİMLER TEK SEFERDE YAPILSIN 

AK Parti kaynakları, 30 Mart 2014 tarihinden yerel seçimlerden bu yana son 5 yılda Türkiye'de 7 defa sandık kurulduğuna dikkat çekerek, bunun hem seçmen açısından hem de siyasi partiler açısından ‘yorucu bir süreç' olduğuna dikkat çekiyor. Bu kapsamda AK Parti'nin; Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği ve yerel seçimlerin bir arada yapılıp yapılmaması gerektiğini de tartışmaya açması bekleniyor.

Kaynak: En Son Haber

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
samsunlu 2019-04-23 16:03:56

AK partinin işine gelmeyen sonuçlar çıkınca değiştir yasayı gitsin.

Avatar
bendeniz 2019-04-23 14:57:52

hayırdır, bu ne acele, yoksa yakında seçim mi var? bakalım karşımıza nasıl alavere dalavereler çıkacak

Avatar
Hasan 6255 2019-04-24 09:17:51

Eğitimde de istedikleri sonucu alamayınca her sene sistemi değiştirdiler. Hala imam hatip liseleri yarı yarıya boş iken diğer okullarda sınıflar 45 - 50 kişilik. Seçimlerde kaybedilen oy değil Vatandaşın güveni bunu hâlâ anlamak istemiyorlar veya kendilerini öyle avutma yolunu seçiyorlar. Bu Ülkede insanlar ekonomik olarak aşırı derecede zor durumda sebebini geç de olsa anladığı için tepkisini sandıkta verdi hepsi bu. Sapı Samanı, patatesi soğanı ithal edilen tarım alanları toki eliyle çok katlı sitelere dönüştürülen çiftçinin üretemediğinden borcunu ödeyemyip haciz yoluyla hayvanlarını, traktörünü kaybettiği günleri yaşıyoruz.

Avatar
yalcin 2019-04-23 14:38:51

Cok dogru bir karar . Ozellikle yerel secimlerde " Mahalle " statusu altindaki koylerde muhtarlik secimleri dolayisi ile secmen kaydi surekli nakil ediliyor . Hayatta 20 kisiyi bir arada goremiyecegimiz koylerde 300-400 secmenle secime giriliyor .

Avatar
Havzali 2019-04-23 22:20:46

Yakında seçim olması kuvvetle muhtemel..

Avatar
MİSAFİR 2019-04-24 09:14:03

5 beş yılda 7 seçim bu seçim paraları türk vatandaşının cebinden çıkıyor hem tek zarf 4 seçim bürojürü çok iyi ben bir seçmen olarak çok beğendim