banner388
banner390
banner410

Nasreddin hoca bir gün evinin önünde bir şeyler arar durur. Komşusu meraklanır:

-Hayırdır hocam ne arıyorsun, yardım edeyim.
 Hoca canı sıkılmış bir şekilde der ki,  “yüzüğümü kaybettim, onu arıyorum.”
“Peki tam olarak nerede kaybettin” diye sorar komşu, “biz de ona göre bakalım.”
Hoca bu ya, “samanlıkta kaybettim” der. Komşu şaşkındır; 
-Canım hocam, madem samanlıkta kaybettin, ne diye burada ararsın?  
Nasreddin hocanın cevabı şu şekildedir:-Ne yapayım,samanlık çok karanlık, o yüzden burada arıyorum!“
Z kuşağı” denilen bir nesille karşı karşıyayız. Dışarıdan ithal etmedik. Hepsi bizim çocuklarımız. Biz büyüttük, biz yetiştirdik. Hatalarıyla, günahlarıyla, doğrularıyla, yanlışlarıyla her şeyleriyle bizimler. 
Bugün 16-22 yaş aralığında bir genci alıp sohbet ettiğimizde, gündemlerinin bizim gündemlerimizden çok farklı olduğunu hissediyoruz. En acısı da, bizim uğruna canımızı dahi vereceğimiz değerlerin, onların umurlarında olmadığını görüyoruz.
Elimizdeki bütün imkanlara rağmen dindar nesil yetiştirme konusunda başarılı olamadık.Öncelikle bunu bir kabul edelim. Edelim ki, yol haritamızı ona göre çizelim.
Teorik olarak, kaynak olarak, alt yapı olarak, maddi olarak elimizde her şeyimiz var halbuki.Peki ya, nerede yanlış yapıyoruz?
Teoride her şey güzel de, pratikte gençlerin önüne acaba ne sunuyoruz?Peygamberimizi anlatıyoruz, tanıtıyoruz. Fakat zahmet edip, önlerine Peygamber gibi örnekler koyuyor muyuz?

Sakın ha  “Peygamber gibi olamayız” falan demeyin ha! Böyle düşünüyorsak kendimizi boşa yoruyoruz.
Sadece ibadette değil, sosyal hayatta,iş dünyasında, aile ve dostluk hukukunda ,aklımıza ne geliyorsa her konuda, Peygamber gibi olabiliyor muyuz?
 
İstisnalar elbette olabilir ama bu Z kuşağı vicdanlı ve duyarlı bir nesil. Bu arkadaşların kalplerini iman ile neden ısıtamıyoruz, bunu sorguluyor muyuz?
Bu gençler, imanın hayatı nasıl güzelleştirdiğini ne yazık ki bilmiyor.Ama işin kötüsü merak da etmiyor.   
Bu gençler Allah’ı anmanın tadını kalplerinde hissetmiyor, sabah namazının huzurunu tanımıyor, yatsı namazını erken kılmanın vermiş olduğu rahatlığı bilmiyor.Bu durumdan rahatsız oluyor muyuz?
Ortalama bir Z kuşağıyla şöyle üç beş dakika konuştuğumuzda, ilgilendiği konuların aslında sosyal medyada gündem olan konular olduğunu görüyoruz. Suçu sosyal medyaya ve küresel güçlere atmak kolay.Peki ya bu çocukların eline akıllı telefonları ve tabletleri verip, odalarına kim itti? Bunu konuşuyor muyuz?
“Derman arardım derdime, derdim benim dermanım imiş” diyor ya Niyazi Mısrî ,biz de bu meseleyi dert edinilsek, başka dertlerimize de derman bulacağız Allah’ın izniyle.

Yeter ki Nasreddin Hoca gibi, samanlıkta kaybettiğimizi evin önünde aramayalım. Gençliği nerede kaybettiysek, oraya yoğunlaşalım.

Orhan DOĞANGÜNEŞ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dindar nesil 2021-10-16 21:46:01

Okul tabelalarini değiştirerek dindar nesil yetirilemez dindar olduğunu söyleyen kişinin dini yasayarak örnek olmasi gerekiyor haram yememesi haksizlik yapmaması adaletli olmasi gerekiyor.dindar lik ve dindar nesil yetistirme iddiası ile iktidara gelenler partilerinin adında adalet ve Kalkınma partisi koydular adaletin durumu ortada kalkınmaya gelince kendileri bayagi kalkindilar zengin daha zengin fakir daha fakirlesti. Özet olarak söylersek z kuşağı dediğimiz gençler

Avatar
Dindar nesil 2021-10-16 22:08:42

İşte bu z kuşağı dindar lar bunlar ise benim dindar olmaya ihtiyacım yok diyor hatta daha ileriye gidip bunlar müslümansa ben değilim diyenler çoğalmaya başladı bunun vebali büyük herkes aklını başına almaz bu nesil yeniden kazanamaz isek sadece bu nesili değil Allah muhafaza bütün ülkeyi kaybederiz.gecekondulardan gelip bugün villalar da yaşayanlar yeni nesile ancak kötü örnek olurlar.

Avatar
Dindar nesil 2021-10-16 22:09:45

İşte bu z kuşağı dindar lar bunlar ise benim dindar olmaya ihtiyacım yok diyor hatta daha ileriye gidip bunlar müslümansa ben değilim diyenler çoğalmaya başladı bunun vebali büyük herkes aklını başına almaz bu nesil yeniden kazanamaz isek sadece bu nesili değil Allah muhafaza bütün ülkeyi kaybederiz.gecekondulardan gelip bugün villalar da yaşayanlar yeni nesile ancak kötü örnek olurlar.

Avatar
Mehmet 2021-10-17 11:37:28

Yuregine sağlık teşekkürler...Cooook güzel tespitler değerli hocam... kendimizi düzeltmeden x-y-z kuşağı düzelmez... herkes karşıya bakıyor kendine bakmıyor

Avatar
Dilara AL 2021-10-16 18:38:42

Böyle önemli bir konuyu dert edinmeniz muazzam

Avatar
ZAFER ATEŞOĞLU 2021-10-17 00:43:28

Yüreğine ve Emeğine sağlık... Orhan hocam...

Avatar
Tolga 2021-10-23 23:03:41

Şuanda dindar olan nesile baktığımız zaman gençliğin neden onları izlemediğini anlamak zor değil. Ülkede herkes kendi çıkarını düşünüyor, Ülkede her türlü yolsuzluk hırsızlık rüşvet adam kayırma dinde olan her günah hergün rutin olarak yapılıyor işleniyor. Hatta bazıları için rant çıkar meseleleri hayat tarzı olmuş. Şimdi siz çıkıpta bu eski nesilleri müslüman kabul edebiliyor musunuz da yeni nesile müslüman değil diyorsunuz bunu sormak lazım?

Avatar
seren 2021-10-24 14:18:06

Bahsettiğiniz 'gündemleri bizim gundemlerimizden farkli' konusuna açıklık getirelim; haberleri ve sosyal medyayı takip ediyor olsaydınız ülkedeki taciz olaylarını, hayvanlara yapılan zulümleri, her türlü adaletsizliği, haksızlığı vs en çok gündemde kalmasını isteyen bunun için tepkide bulunan hakkını savunan kesim o 'umursamaz' diye bahsettiğiniz kesim. Yani gündemden bihaber değiliz. Din konusuna gelecek olursak 'dindar' diye gösterilen kesimin yani sizin yaşlarınızdaki insanlar çocuklara taciz eden, siyaset üzerinden prim yapıp her türlü haksızlığa göz yuman kendi çıkarını düşünen kişiler değil mi? Şahsen biz yaşıtlarımıza tecavüz etmiyoruz, yani Z kuşağından biri Z kuşağından birine istismar etmiyor, hal böyleyken büyüklerimizin bize dini baskılayarak öğretmeye çalışmalarını anlamıyoruz, yetiştirdiğiniz çocuğu neden bilim kitapla haşır neşir etmeye çalışmaktansa illa dini şeyleri öğretmeye çalışıyorsunuz ki kişi büyüdükçe araştırarak kendine göre doğru olanı seçer zaten. Diyeceksiniz ki ben bu kadar baskılayarak dini öğretmeye çalışmıyorum fakat bizim fark edip bizim seçeceğimiz bir konuyu bile ta küçükken bize aşılamaya çalışıyorsunuz. Sizin hatanız kendiniz gibi her konuda alışılagelmiş hâlleri (ailenizden gördüğünüz yetiştirme şeklini) bizim için de kullanmak. BAŞTAN YANLIŞIZ BIZ. AMA ÖNCEKİ NESİLLERDEN DOĞRU OLDUĞUMUZ YADSINAMAZ GERÇEK. EN AZINDAN GÜNDEMDEKİ OLAYLARA KAFA YORUYORUZ, BOŞ BOŞ 'TABLETLE TELEFONLA OYNAMIYORUZ' TABLETLE TELEFONLA OYNAMADIĞIMIZ İÇİN ÜLKEDE DÖNEN HER ŞEYDEN HABERİMİZ VAR.