banner388
banner390
banner410

Ne zaman adam oluruz. Kanunlar, yasalar hakkıyla uygulanmadığında maganda meydanlarda. Ülkemizde maalesef oldukça yanlış olan düğünlerde araç konvoylarında havaya ateş etme gibi bir maganda kültürü var.

Bu yanlış alışkanlıklar çok kötü sonuçlar doğuruyor.

Trafikte magandası  yollarda,  sokaklarda, parklarda. Spor  magandası sahalarında, arenalarda. Asker  uğurlamalarında. Düğün, dernek eğlence yerlerinde.

Maganda kurşunlarında canlar yok oluyor.

Kurşun adres sormuyor atanın elinde ölümler oluyor.

Ülkede yasağı takan kim? Eline silahı alan carcuru boşaltıyor. Pompalıyı eline alıyor havasından yanına varılmıyor.

Yasak kimin için kurallar uymayan için değil mi? Ya bu kuralsızlar ne olacak? Cezaların caydırıcılığı olmaz ise ülkede magandalarda bitmez.

Tüm bu ölümlerin üç klasik suçlusu vardır; terör, trafik canavarı ve maganda kurşunu.

İşte bu hainlerdir insanlara bu suçları işletenler. Terör canavarını alt etmek için dünya çare arıyor. Trafik canavarını birçok ülke alt etmiş bulunuyor. Maganda kurşunu ise tamamen bize özgü... Ne edeceğimizi, nasıl edeceğimizi bilemiyoruz. Düğünlerde veya diğer eğlencelerde havai fişek patlatıldıkça yasalar, yönetmelikler çiğneniyor ve herkes buna seyirci kalıyor. Seyirci kalsa iyi, bir de alkışlıyor. Hukuk kurallarını çiğneyip de göbek atan başka bir millet var mıdır bu dünyada?

Silah sıkmak kadar havai fişek patlatılması da yasaktır ve idarî işlem gerektirir. Çifte standartlı milletiz; silah sıkana “maganda” diyor; havai fişek patlatanı takdir edip alkışlıyoruz. Havai fişek, potasyum nitrat, kükürt ve meşe odunu kömürünün karışımı ile yapılan, gökyüzünde renkli basit gösterilerde kullanılan kutlama aracıdır. Havai fişekler bakır, çinko, sodyum gibi maddelerle renklendirilir. Havai fişeklerin insan sağlığı üzerine zararları vardır: Özellikle çocuklarda kalıcı işitme kayıpları; yanma ve patlamalar sonucu el-yüz yaralanmaları; solunum sistemi rahatsızlıkları; alerjik rahatsızlıklar; olumsuz ruhsal etkiler…

Patlamalardan sonra yapılan hava analizlerinde havadaki cıva, kurşun, kadmiyum, bakır, krom gibi maddelerin normalin 4 ila 5 katı arttığı saptanmıştır. Solunan havada yoğun kirlilik oluşturduğu ve bundan dolayı oluşan zehirli gazları ciğerlere zararlı olabileceği gerçeği herkesçe bilinmelidir.

Düğün yerlerinde alkolün etkisiyle silahına sarılan bir cana kıyan mahkeme salonda ne diyor ben masumum. Yok, öyle masumluk falan sen katilsin denmeli ve en ağır ceza uygulanmalı.

Zaman içinde yurdun çeşitli yerlerinden maganda kurşunları can aldı haberlerini alıyoruz. Gelişi güzel sevinçleri yaşarken insanları üzmek kadar kötü bir olay olamaz.

Eyvah para etmez.

Sevincimizi silah ile değil, halay çekerek veya başka türlü göstermemiz gerek. Kurşun hedef tanımadığı gibi, üzeceğimiz insanların vicdanı sorumluluğunu da taşımamız gerekiyor.

İlle de kurşun sıkmamız gerekmiyor.

Yasa, tüzük ve yönetmelikler hep gereksinim sonucu çıkarılırlar.

Buradaki gereksinim de yukarıda açıkladığımız gibi apaçık ortadadır. O halde gereği yapılmalıdır.

Bu ülkede,”çocuklar düşüp öldükten sonra çukur kapatma anlayışı” son bulmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.