banner388
banner390
banner410

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden, “Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Milletin” olduğunu kabul eden Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açıldığı ve Türk milletinin egemenliğini ilân ettiği tarihtir.                                                                                                      

Böylece 23 Nisan 1920’de Türk Milleti için ”Yeni Bir Meclis ve Yeni Bir Ruh” ortaya çıkmıştır Bu sistemin (konvansiyon sisteminin) tarihteki ilk istisnası 23 Nisan 1920’de çalışmaya başlayan Türkiye büyük millet Meclisi’dir. Sağdan sola hiçbir ayırım yapmadan her fikrin sahibi Meclis’te üyeydi. Birleşik en ana nokta yurdun işgalden kurtarılmasıdır. Meclis’teki bütün gruplarla (muhalif ve yandaş) Meclis Kurtuluş Savaşı boyunca çalışmaya devam etmiştir. Ankara Meclis Hükümeti 1921 yılında bir anayasa daha hazırladı ve bu ikisi birlikte yürürlükte kaldı.. Ancak 1922 yılında Saltanatın lağvı, 1923’te Cumhuriyetin ilanıyla bu ikili anayasa yürürlükten kalktı ve 1924 yılında Türkiye devletinin rejimini cumhuriyet olarak düzenleyen yeni anayasa kabul edildi.

Atatürk, 23 Nisan 1924’te ‘23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Atatürk, bu tarihten beş yıl sonra 23 Nisan 1929’da bu bayramı çocuklara armağan etmiştir  YIL: 1920… Birinci Dünya Savaşı’ndan yeni çıkmış bir millet, özgürlük ve bağımsızlık için daha büyük bir mücadeleye, Kurtuluş Savaşı’na başladı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasına göğsünü siper etti. Ancak bağımsızlık ve millet egemenliği için atılması gereken çok önemli bir adım vardı. Milletin temsilcilerinden oluşan Meclis’in açılması. Ve o Meclis, Ankara’da toplanacaktı. Açılış tarihi ise 23 Nisan 1920 olarak açıklandı. O gün geldiğinde Ankara’da büyük bir coşku vardı. Mustafa Kemal ve beraberindeki milletvekilleri, önce Hacı Bayram Camii’nde cuma namazını kıldı. Ardından da dualarla ilk Meclis’in açılışını gerçekleştirdi. Aynı gün, Meclis’in adının, “Türkiye Büyük Millet Meclisi” olmasına karar verildi. İlk konuşmayı yapan Sinop Milletvekili Eşref Bey, Meclis’in açılışını “Milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum” sözleriyle duyurdu. Bir milletin kaderinin değiştiği 23 Nisan günü, Türkiye’nin ilk resmi bayramı ilan edildi… Bu tarihi gün, 1922’den itibaren Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Türkiye’nin ilk milli bayramı olan 23 Nisan, 5 yıl sonra daha anlamlı bir hal aldı. Ulu Önder Atatürk, 23 Nisan’ı çocuklara armağan etti. İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927’de Atatürk’ün himayesinde Ankara’da gerçekleşti. 1981’de kabul edilen 2429 sayılı kanunla bayramın adı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” oldu. Anadolu’nun yokluk içinde olduğu yıllarda 23 Nisan coşkuyla kutlanmaya başlandı. Aradan geçen yıllarda bu coşku her yıl daha artarak Atatürk’e ve milli bayramlara olan sevgi ve bu bayramları kutlama özeni, milletçe sahiplenme her yıl daha da artıyor.  Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.                                       

Çocuk yurdun temelidir. Bu ülkenin geleceği çocuklarımızdır. Çocuklar sizler, Türkiye’yi bugünkü seviyeye getiren nesillerin izinden gideceğinize, ülkenin huzuru, refahı ve gelişmesi için zorluklar karşısında yılmayacağınıza inancımız tamdır. Asaletiyle, bilgisiyle, görgüsüyle kahramanlığıyla dünyanın hayranlığını ve takdirini kazanan Türk Milleti’nin Ata’sını sevgi, saygı, minnet ve özlemle anıyoruz.. Değerli ve geleceğimiz çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun.

Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk Devleti’nin devamını emanet edeceğimiz yeni Cumhuriyet bekçilerinin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.