banner388

Ata’mızın Samsun’da yakmış olduğu özgürlük meşalesi sonsuza kadar yolumuzu aydınlatacaktır. 19 Mayıs, bir ulusun Zümrüd-ü Anka kuşu gibi küllerinden yeniden doğarak esaretten kurtulmak için ilk adımı attığı ve bağımsızlık mücadelesini başlattığı bir gündür.

Türk İstiklâl tarihinde hayatî bir dönüm noktasını ifade eden 19 Mayıs tüm TÜRK Milleti için olduğu kadar Samsunlular için de çok büyük bir anlam ve öneme sahiptir.

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir.

19 Mayıs 1919 da Ülkemizin içinde bulunduğu durumun bir kader olmadığını haykırarak “Milletin bağımsızlığını, yine Milletin azim ve kararının kurtaracağına” inanan G. M. Kemal Atatürk, Samsun’dan başlayarak tüm Anadolu’ya ve insanlarımıza yansıyan ve yayılan bir kutlu mücadeleyi başlatmıştır. Yeni Türk devletinin kuruluşu Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı ile başlamıştır.

Milli mücadelenin önemini anlamak ancak 19 Mayıs 1919’u anlamak ve hatırlamakla mümkündür.

19 Mayıs 1919 Samsun ruhu bir güneş gibi Türk milletinin üzerine doğmadan önce, 17.yüzyılın sonlarından, 1919’lı yıllara gelinceye kadar, koca imparatorluğun ne gibi felaketler yaşadığına, topraklarının nasıl taksim edilmek istendiğine o dönem tüm dünya şahit olmuştur.

Bu devir; “Trablus” (1911), “Balkan savaşı” (1912), “1.Dünya Savaşı (1914) ve 1918’den itibaren de Anadolu’nun işgali olarak bilinen “Milli Mücadele” ile bitap düşmüş, yokluk ve sefalet içinde savaş ve isyanlarla, boğuşmak zorunda kalan halkın ayakta zor durduğu bir zamandır.

İşte özet olarak verdiğimiz yıllarca süren savaşlar, yönetim zafiyetleri, yokluk ve acılarla dolu felaketlerin yaşandığı bir zamanda, Türk milleti “bir daha belini doğrultamaz, ayağa kalkamaz  denilen karamsar bir zamanda, Mustafa Kemâl Paşanın cesareti, kararlılığı ve bağımsızlığa ettiği yeminin etrafında birleşen Türk Milleti yediden yetmişe özgürlüğe inanmış ve bu imanın peşinden koşmuş, savaşmış, yılmamış, korkmamış, usanmamış, yine savaşmış ve sonunda yeni Türk Devletini kurmuştur.19 Mayıs ruhu, 19 Mayıs meşalesi, Samsun’da ateşlenmiş, bütün Anadolu’yu parlayan bir güneş gibi aydınlatmıştır.

19 Mayıs 1919 Anadolu’da yeni Türk Devleti’nin fiilen temellerinin atıldığı gündür ve Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin başlangıcıdır.

Sonuç olarak 19 Mayıs 1919 demek; “Şark Meselesi” adı altında yok edilmek istenen Türk milletinin yeniden var oluş destanı, işgalcilerin de kahroluşudur. İstiklâl mücadelesini başlatan, Türk Milleti’ni esaretten kurtaran ve bize aydın yarınlar armağan eden Türk’ün ulu Başbuğ’u Mustafa Kemâl Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu kut’lu vatanı bize kanlarıyla emanet eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum…                                                                                                

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.