banner388

Meteoroloji'den Karadeniz'de hortum uyarısı

Yapılan açıklamaya göre, Karadeniz ve Marmara bölgesinde ağustos ayında kuvvetli yağışlar ve hortum uyarısı verildi.

Meteoroloji'den Karadeniz'de hortum uyarısı

Yapılan açıklamaya göre, Karadeniz ve Marmara bölgesinde ağustos ayında kuvvetli yağışlar ve hortum uyarısı verildi.

01 Ağustos 2019 Perşembe 23:28
Meteoroloji'den Karadeniz'de hortum uyarısı

Uzun süredir Avrupa’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası geçtiğimiz haftadan itibaren etkisini kaybetmeye başladı. Ancak sıcak hava dalgası önümüzdeki haftadan itibaren, yurda geliyor. Daha çok Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege´yi etkileyecek olan hava dalgası nedeniyle sıcaklık değerlerinin 40 derecelerin üzerine çıkacağını tahmin ediliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji  Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “Bu sıcaklık değerleri Güneydoğu Anadolu´da  45 dereceler olacak.  Antalya, Adana, Mersin çevrelerinde yine 40, 41, 42 dereceler rahatlıkla görülebilir. Ege´de özellikle Aydın çevresi 44-45 derecelere kadar da çıkıyor. İlerleyen günlerde her gün olmasa da bazı günlerde Marmara’nın Batısında özellikle Edirne ve Tekirdağ  40 derecelere ulaşacak değerleri görecek.” şeklinde konuştu.

HORTUM ETKİLİ OLACAK

Ağustos ayının mevsim normallerinin altında geçeceğini ifade eden Tek; “Ağustos ayında bu hafta her ne kadar sıcak görünse de, iklim modelleri sonuçlarına göre Ağustos´un Marmara, Kuzey Ege ve Karadeniz´de mevsim normallerini altında geçeceği görünüyor. Bu da yine bir sel felaketi olasılığını artırıyor. Yani kuvvetli yağışlar olma olasılığını artırıyor. Deniz suyu sıcaklıkları önemli burada. Deniz suyu sıcaklıkları Akdeniz´de 28-29 derecelere kadar çıktı. Karadeniz´de de 23-25 derece arasında değişiyor. Bu sıcaklık değerlerinin altında gelen bir hava parseli, kuvvetli yağışları, fırtınaları, kuvvetli çekirdekleri, süper hücre tarzı yapılanmaları oluşturuyor. Kuzey´den böyle bir serin hava gelirse ki gözüküyor, Ağustos için Karadeniz ve Marmara´da hücre oluşumu, kuvvetli dolu yağışı oluşumu, hortum oluşumu riskleri bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.