banner388

Marketlerde yeni dönem: artık depozitolu satılacaklar

Poşetin ücretli olmasının ardından şimdi de marketlerde depozito iade sistemi dönemi başlıyor.

Marketlerde yeni dönem: artık depozitolu satılacaklar

Poşetin ücretli olmasının ardından şimdi de marketlerde depozito iade sistemi dönemi başlıyor.

13 Ağustos 2021 Cuma 21:24
Marketlerde yeni dönem: artık depozitolu satılacaklar

Plastik ve türevi maddelerin kullanımını azaltmak için Türkiye'de başlatılan plastik poşetlerin ücretli olarak satılmasından sonra yeni bir dönem daha başlıyor. plastik, cam, metal-alüminyum ve karton atıkları artık çöpe değil geri dönüşüme atılacak. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, marketlerde Depozito İade Sistemi'nin ayrıntılarını açıkladı. Eroğlu açıklamasında "Türkiye’de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajı kullanılıyor ve bunun 9 milyarı pet ambalajlardan oluşuyor. Depozito İade Sistemi ile söz konusu atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye yılda 1,4 milyar lira katkı sağlanabilir." ifadelerini kullandı. 

PLASTİK, CAM, METAL VE KARTON MADDELERDE İADE DEVRİ BAŞLIYOR

Geri dönüşüme teşvik ve plastik kullanımının azalması için atılan adımda PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu şu ifadeleri kullandı.

"Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek uygulamayla birlikte tüketiciler, ürünleri satın alırken ürün bedeliyle birlikte belirlenen depozito iade ücretini de satış noktasına ödeyecek. Depozito sistemi, tüketiciyi ürünün fiyatı dışında ödenen bedeli geri alabilmek için sistemin belirlediği market veya diğer toplama noktalarına yönlendirecek, tüketici depozite bedelini geri alabilmek için atığı iade edecek.

İade bedeli para ya da alışveriş puanı olabilir. Depozito sistemiyle birlikte tüketici için parasal değer ifade edecek atıklar, çevreye çöp olarak atılmayacak ve böylece toplama merkezlerine götürülüp ham maddeye dönüştürülebilecek. Hem çevre korunacak hem ülke ekonomisi kazanacak. Depozito uygulaması, temiz ve geri dönüşüme uygun ham madde elde edilmesine olanak sağlayarak sektörün gelişimini hızlandıracak."

Anahtar Kelimeler:
MarketGeri Dönüşüm
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
amet 2021-08-14 19:41:09

poşet parası yetmedimi bu ne biçim tuzak

Avatar
Vatandas 2021-08-14 10:50:04

Millete poşet kazığı gibi bir kazık daha atacaklar millet evinde çöp mu biriktirecek.

Avatar
tüketici 2021-08-14 17:37:07

soyulduğumuzu biliyorduk da bu da fazla oldu biraz. onu öyle yapacaklarına dönüşüm makinaları yapsınlar her kutu yada şişe için belli bir miktar ulaşım kartlarına yükleme yapsınlar ne bilim daha çoğaltılabilir fikirler..

Avatar
dasdsa 2021-08-13 23:36:55

iyi iyi, demekki bu çöpden atık toplayanlar aç kalacak :D

Avatar
Kaya 2021-08-14 06:14:42

Çöplükleri zaten ihale ile işleten firmalara vermişsiniz ne boşa gidiyor yalan üç kuruşa muhtaç olmuşsunuz haram olsun