banner388

Küresel Isınma: Karadeniz'de balık türleri değişiyor

İklim koşullarının değişmesi nedeniyle Akdeniz'e ait olan balık türleri Karadeniz'de yakalanmaya başladı.

Küresel Isınma: Karadeniz'de balık türleri değişiyor

İklim koşullarının değişmesi nedeniyle Akdeniz'e ait olan balık türleri Karadeniz'de yakalanmaya başladı.

15 Ocak 2018 Pazartesi 12:03
Küresel Isınma: Karadeniz'de balık türleri değişiyor

Karadeniz'de araştırma yapan uzmanlar ilginç bir durumla karşı karşıya kaldı. Aydınlık Gazetesi'nden Özlem Konur Usta'nın haberine göre Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın, yaptığı açıklamada Akdeniz'den Kuzey'e göç eden balık türleri Karadeniz'e uyum sağlıyor.

25 YENİ BALIK TÜRÜ

Deniz suyundaki sıcaklık değişimlerinde balıkların hareketlerinin değiştiğini belirten Doç. Dr. Aydın, “Buna 25 balık türü eklendi. Artışın nedenini yalnızca iklim değişimine bağlamak doğru olmaz. Farkındalık arttı. Çalışmalar yoğunlaştı” dedi. Aydın, Akdeniz balıklarının Karadeniz’e gelmesinde ticari gemilerin de rolü olduğunu söyledi. Aydın şöyle konuştu: “Gemiler, Akdeniz’de yükünü boşalttıktan sonra ağırlık merkezini aşağıya çekmek için su tanklarının deniz suyu ile dolduruyor. Karadeniz’de yük alacağı zaman bu suyu boşaltıyor. Bıraktığı suyun içinde küçük balıklar, balık yumurtaları da oluyor. Onlar suya uyum sağlıyor ve çoğalıyor. Deniz trafiğinin artmasını da bu değişimin nedenleri arasında saymak gerek" dedi.

HAMSİ TEHLİKEDE

Balık yağı ve balık unu fabrikalarının hamsiyi tehlikeye soktuğunu ifade eden Doç. Dr. Mehmet Aydın, "Türkiye’deki firmalar, Ukrayna’da fabrikalar kurdular. Geçen yıl 100 bin ton hamsi avlamışlar. Onların avladıkları hamsiler, 12 ay sonra bizim burada tüketeceklerimiz. Biz yılda 300 bin ton hamsi avlıyoruz. Fabrikalar, bizim bir yıl sonra tüketeceğimiz hamsiyi daha küçükken talan ediyor” diye konuştu.

FİYATI 25 TL'Yİ BULDU

Geçtiğimiz ay Samsun'da 5 TL'den satılan Hamsi, deniz suyu sıcaklığının soğumaması nedeniyle Ukrayna ve Rusya kıyılarına göç etmişti. Hamsi'nin soğuk sulara gitmesiyle birlikte Samsun'da fiyatı 25 TL'ye kadar ulaştı.

Son Güncelleme: 15.01.2018 12:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.