banner388
banner390
banner410
banner408

Kızılırmak neden kırmızı?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Değirmenci, Kızılırmak ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

banner269

Kızılırmak neden kırmızı?

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Değirmenci, Kızılırmak ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

25 Şubat 2018 Pazar 11:21
Kızılırmak neden kırmızı?

Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ın neden kırmızı olduğu merak edilen soruların başında yer alıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Değirmenci, Kızılırmak'ın kızıl renginin nedenini anlattı. 

Değirmenci, Kızılırmak'ın doğduğu İmranlı ilçesinde ki toprak yapısından dolayı kırmızı aktığını belirterek, "Kızılırmak, İmranlı ilçesindeki Kızıdağ’dan doğuyor. Kızıldağ’da anlaşılacağı gibi ismini kırmızı toprak yapısından almaktadır. Dolayısıyla orada ki litolojik birimler, kayaç birimlerinin rengi kızıl. Mesela kırmızı topraklar, kızıl topraklar kayaç litolojik birimi olarak bilinir. Irmağın erozyonla getirdiği malzeme o kırmızı topraklar dolayısıyla suya karışınca da kızıl oluyor. Yani o kızıllık jeolojik yapıdan kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

KIZIL DOĞUP BERRAKLAŞIYOR

Kızılırmak'ın Sivas'tan kızıl olarak başlayan yolculuğu, Samsun'da Karadeniz'e dökülürken ise berrak olarak noktalanıyor. Değirmenci bu renk değişikliği ile ilgili olarak ise, "Sivas’tan Ankara’ya giderken otobüsle Kırıkkale’nin oradan geçtiğinizde köprüden bakarsanız, Kızılırmak’ın pırıl pırıl, mavi renkli, Manavgat ırmağı gibi aktığını görürsünüz. Bu kızıllık nereden gittiği sorusunun cevabı, Hirfanlı barajındadır. Irmak bütün kızıllığını ve çamurunu barajda bırakıp yoluna Kırıkkale üzerinden devam eder. Kızılırmak’ı masmavi görürsünüz" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 26.02.2018 14:41
Anahtar Kelimeler:
SivasSamsunKızılırmak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.