banner388

Kayıp bitki 130 yıl sonra yeniden bulundu

Amasya'da Bağ havacivası isimli kayıp bitki 130 yıl sonra tekrar bulunarak kayıt altına alındı.

Kayıp bitki 130 yıl sonra yeniden bulundu

Amasya'da Bağ havacivası isimli kayıp bitki 130 yıl sonra tekrar bulunarak kayıt altına alındı.

28 Mayıs 2018 Pazartesi 10:07
Kayıp bitki 130 yıl sonra yeniden bulundu

Amasya Üniversitesinden akademisyenler ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevlileri gerçekleştirdikleri arazi çalışmalarında 130 yıldır kayıp olan ve sadece Amasya'da yetişen bağ havacivası isimli bitkiyi tekrar bularak kayıt altına aldı.

Baraj suları altında kalma riski bulunan bitki bulunduğu yerden alınarak üst bölgelere dikildi.

Bornmüller tarafından Amasya Lokman Dağı'ndan 1889 yılında toplanan bitkiye alkanna haussknechtii bornm adı verilmişti. 1894 yılında yeni bir tür olarak bilim dünyasına tanıtılan bitki Amasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Cansaran, 1994 yılında yüksek lisans konusu oldu.

Cansaran çalışmaları kapsamında Yuvacık köyü çevresinde rastladığı bitkinin o dönemde Kırklar Dağı, Şeyhcui Mahallesi çevresi ve Kaleköy civarlarında da nadiren görülmesine karşın yaşam alanlarının antropojenik etkilerle bozulması sonucu geçen yıla kadar tekrar toplanamadığını anlattı.

Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarfından başlatılan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'yle 2017 yılında bu bitkiyi Aydınca köyü'nde tekrar bulduklarını belirterek “111 birey tespit etmiştik. Bu yılki tespitlerle birlikte bu sayınının 300’ün üzerinde olduğunu belirledik” dedi.
 

Son Güncelleme: 28.05.2018 11:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.