banner388

Karadenizli yaşlı çift gençlere taş çıkartıyor

Rize'de 90 yaşındaki Sabri Demirel ve 86 yaşındaki eşi Şahver Demirel gençlere taş çıkartıyor.

Karadenizli yaşlı çift gençlere taş çıkartıyor

Rize'de 90 yaşındaki Sabri Demirel ve 86 yaşındaki eşi Şahver Demirel gençlere taş çıkartıyor.

05 Haziran 2018 Salı 10:38
Karadenizli yaşlı çift gençlere taş çıkartıyor

Rize’nin Hemşin ilçesi Bahar mahallesinde gençlerin zorlandığı çay tarlasına 90 yaşındaki Sabri Demirel ve 86 yaşındaki eşi Şahver Demirel girerek çalışıyor. Çaylarını kendileri toplayan çift aynı zamanda 11 tane de inek bakıyor, mısır ekiyor, odun kesiyor.

90 yaşındaki 6 çocuk babası Sabri Demirel, tarla işlerinden vazgeçmeyerek sağlığına da buna borçlu olduğunu söylüyor. Kaçkar Dağlarında küçük yaşlarda çobanlık yaptığına değinen Demirel, "Ben Kaçkar dağlarında küçükken çobanlık yaptım, inek bakardım. Ondan sonrada bolu dağında kamyon şoförlüğü yaptım. Daha sonra çeşitli işler de yaptım. 30 yıl kamyonculuk yaptım, Ankara’da taksicilik yaptım. Her işle uğraştım. Şimdide kendi tarlamla, çay bahçemle uğraşıyorum. Eskiden mısır yapardık, şimdi de yapıyoruz. Eskiden patates de dikerdik. Şimdi sabah kalkıyorum, elimi yüzümü yıkıyorum ahıra iniyorum ondan sonra ineklerimle uğraşıyorum. Hanıma yardım ediyorum. 11 tane ineğim var şu anda ahırda onlarla uğraşıyorum” dedi.

Çay toplamak için işçi tutmaya gerek olmadığını belirten Demirel “Toplarken illaki zorlanıyoruz ama hayatıma çalışarak devam ediyorum. Şimdiki gençler çaylıklarını yarılığa veriyorlar. Şu anda gerçi yarılık bile alan yok. Çay gelirinin üçte ikisini toplayan kişiye verirsen belki. İşçi tutayım dersen, bir kişinin bir günlük yevmiyesi 150 TL, yemeğini de vereceksin. Kısacası kolay iş yok” diye konuştu.

Sabri Demirel’in 86 yaşındaki eşi Şahver Demirel ise "Sabahları Saat 6.00’da kalkıyorum, iniyorum ahıra. İneklerin altını siliyorum, biraz yem atıyorum önlerine, ondan sonra sağıyorum. Sağdıktan sonra tekrar yemleyip ağırdan çıkıyorum. Köy yerinde iş çok. Eşimle beraber her işe yetişmeye çalışıyoruz” dedi.

Aynı köyde ikamet eden 76 yaşındaki Ahmet Kahramantürk tulum çalarak bir çok gence taş çıkartıyor. Efkarlandıkça tulum çaldığını ifade eden Kahramantürk “Çay topluyorum, odun yapıyorum. Bir tane ağaç motorum var, onunla odun yapıyorum. Bir şeyler yapıp oyalanıyorum. Yaşımız 76, bir torunum bir ablam var onlarda İstanbul’da. Tulum olmazsa duramam. Efkarlandım zaman tulum çalıyorum. Çay alım yerinde çay alanlar bile, çay almayı bırakıp benim çaldığım tulumu dinliyorlar” dedi. 

Son Güncelleme: 05.06.2018 10:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Omrum 2018-06-05 11:57:12

Eee Karadeniz yaylası hepsine bedel

Avatar
Omrum 2018-06-05 11:57:12

Eee Karadeniz yaylası hepsine bedel