banner388

Karadeniz'de küresel ısınma tehdidi

Küresel ısınma Karadeniz'deki balık türlerini tehdit etmeye devam ediyor. Yaşanan durumdan en çok etkilenen balık türü ise hamsi olarak dikkat çekiyor.

Karadeniz'de küresel ısınma tehdidi

Küresel ısınma Karadeniz'deki balık türlerini tehdit etmeye devam ediyor. Yaşanan durumdan en çok etkilenen balık türü ise hamsi olarak dikkat çekiyor.

10 Ekim 2017 Salı 13:34
Karadeniz'de küresel ısınma tehdidi

Kış aylarının en çok tercih edilen balık türleri arasında yer alan hamsi, küresel ısınma nedeniyle tehlikede. Karadeniz'de artan deniz suyu sıcaklığı nedeniyle Akdeniz'den farklı deniz türleri Karadeniz'e giriş yaparken bu da hamsinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Naciye Erdoğan Sağlam yaptığı açıklamada, "Aşırı avcılık baskısı ile birlikte küresel ısınmanın balıkçılığa etkileri son yıllarda hissedilir hale gelmiştir. Örneğin su sıcaklıklarına bağlı olarak sürü oluşturan hamsi balıklarının kar yağışının olmayışı ve su sıcaklığının 16-17 derecelere düşmemesi nedeniyle kıyılarımıza gelişi gecikmiş veya sürü oluşturamamışlardır" dedi.



Yrd. Doç. Dr. küresel ısınmanın balıkçılık faaliyetlerindeki olumsuz etkileri ile ilgili olarak, "Bazı hallerde aşırı yağışlar ve taşkınlar nedeniyle göl ve nehirlerde avlanabilecek balık stoklarında kayıplar meydana gelmiştir. Balıkların göçleri etkilenmiş, daha önceki dönemlerde alıştıkları ortamları kaybettiklerinden alabalıklar başta olmak üzere üreme potansiyellerini kaybetmişlerdir. Örneğin su sıcaklıklarına bağlı olarak sürü oluşturan hamsi balıklarının kar yağışının olmayışı ve su sıcaklığının 16-17 derecelere düşmemesi nedeniyle kıyılarımıza gelişi gecikmiş veya sürü oluşturamamışlardır. Bu da gırgır yöntemiyle avlanan hamsi üretimini olumsuz yönde etkilemiştir. Su sıcaklığının yükselmesi ile birlikte hamsinin göç davranışı ve yollarında değişmeler beklenmelidir. Beslenmek üzere kıyılarımıza gelen hamsi sürüleri, kuzey Karadeniz sularının ısınması ve besin üretiminin artması ile birlikte daha ısınmış güney Karadeniz yerine kuzey sularında kalmayı tercih edebileceklerdir. Bu da balık üretiminin yüzde 80'ini sağlayan kaynağın ortadan kalkacağı anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.


GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMASI

Yrd. Doç. Dr. Naciye Erdoğan Sağlam, denizlerdeki çeşitliliğin durumdan etkilendiğini belirterek, "Akdeniz'de lesepsiyen türlerin sayısı artmış, Akdeniz'den Karadeniz'e geçen bazı türler artmış ve bunların etkileri nedeniyle Karadeniz'deki bazı türler neredeyse yok olmuş, diğer bazıları da üretim düşüklükleri göstermiştir. Taraklı medüz, deniz salyangozu gibi. Aşırı avcılık baskısı ile birlikte küresel ısınmanın balıkçılığa etkileri son yıllarda hissedilir hale gelmiştir. Göl sularının ısınması, yeşil alg patlamalarının daha sık görülmesine neden olmuştur. Dünya ekosistemini etkileyen küresel ısınmaya karşı küresel önlemlerin alınması zorunludur. Bu kapsamda bireyler, yerel yönetimler, hükümetler ve çevre konularında çalışan sivil toplum örgütlerinin her birine ayrı ayrı önemli görevler düşmektedir" dedi.

Son Güncelleme: 10.10.2017 13:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.