banner388

Karadeniz'de balık türleri tehlikede

Karadeniz'de hamsinin her geçen yıl azaldığını belirten balıkçılar mezgit ve kalkan stoklarınında tehlikede olduğunu ifade etti.

Karadeniz'de balık türleri tehlikede

Karadeniz'de hamsinin her geçen yıl azaldığını belirten balıkçılar mezgit ve kalkan stoklarınında tehlikede olduğunu ifade etti.

06 Mart 2018 Salı 09:30
Karadeniz'de balık türleri tehlikede

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından 'Türkiye Denizler 2017 Raporu' hazırlandı. Raporda bilinçsiz avcılık nedeniyle balık türlerinin hızla azaldığına dikkat çekildi.

Türkiye'de deniz balıkçılığı sektörünün büyüyerek ileride sektörün ciddi derece kriz yaşayacağı ifade edildi. 2015 verilerine göre üretilen 672 bin ton balığın yüzde 64’ü olan 432 bin tonunun avcılıktan, yüzde 36’sı olan 240 bin tonunun ise yetiştiricilik yoluyla sofralara geldiği TÜDAV raporunda belirtildi. Denizlerden avcılık yoluyla gerçekleştirilen üretimde Karadeniz’in en yüksek payı aldığı belirtildi. 


Raporda mezgit balığının avlanmasına kota konulması gerektiğini ifade edilirken şöyle denildi; "Denizlerde avlanılan en önemli tür hamsi olup, bu türün av miktarındaki azalış ve artışlar, su ürünleri miktarında da önemli değişikliklere sebep olmaktadır. Son beş yıldaki avcılık verileri incelendiğinde hamsi av miktarında azalma olduğunu söylemek mümkündür. Karadeniz’de 2013-2015 yılları arasında 9 önemli ticari tür incelenmiş ve çaça stoklarının sürdürülebilir şekilde avlandığı, kalkan stoklarının aşırı avlanma sonucu zarar gördüğü, hamsi, mezgit ve istavrit stoklarının aşırı avlandığı, koruma altına alınan ‘mahmuzlu camgöz’ stoklarının ise tükenme aşamasında olduğu belirlenmiştir. Bu stokların sürdürülebilir kullanılması önerilirken mezgit için stok çalışmaları gerekmektedir.”


Son Güncelleme: 06.03.2018 12:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ahmet 2018-03-06 13:16:30

subaşında balıkcı tezgahlarında hamsının barbunun mezgıtin küçük boyları kasaların alt kısımlarında ırıleri nizami boy olanları kasanın üst kısmında satışa sunuluyor o.maharetli eller baık aldığında farkına varamadan poşete giriveriyor..SÖYLEMEK İSTEDİĞİM KÜÇÜK YAVRU BALIKLAR NEDEN AVLANIYOR...BELEDİYE NEDEN DENETLEMİYOR. bu denetim zormu. boşuna balık yok diye ağlamayalım ..

Avatar
Nihat 2018-03-06 13:18:19

Madem boyle bir sey var arkadas her sene incecik hamsiyi yakalayip ne diye satarsiniz yapilsin bir anlasma hamsi yakalanmasin 1 sene hayvan uresin birakinda yav

Avatar
misafir 2018-03-06 14:25:39

bu balıklar yukarıda ukrayna tarafında hiç nesli tükenmiyorda türkiyedemi tükeniyor

Avatar
lazikocan 2018-03-06 17:08:13

ula hem baluklari kaciri aglardan sonrada küçük balıkları piyasaya surun hadi oradan aglamayin kazaniyosanizda kazandiginizin hakkını bu halka verin zam yapmayın bu aşağı bu yukarı