banner388

İsviçre'ye bal ihraç etti

İsviçre'ye işçi olarak giden Çorumlu oyma taş ustası, kendi işinin patronu oldu.

İsviçre'ye bal ihraç etti

İsviçre'ye işçi olarak giden Çorumlu oyma taş ustası, kendi işinin patronu oldu.

31 Ağustos 2018 Cuma 09:17
İsviçre'ye bal ihraç etti

Çorum'un Pınarbaşı köyünde 30 kovanla arıcılık yapan 51 yaşındaki İsmail Karadaş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) proje sundu. 380 kovan, bal süzme makinesi, sır alma makinesi, su tankı, traktör, römork ve karavan olmak üzere 210 bin TL’lik yatırım tutarlı makine ve ekipmanlar için 105 bin TL hibe alan Karadaş, bir zamanlar işçi olarak gittiği İsviçre’ye de 2 ton bal ihracatı yaptı.  Aynı zamanda babasının 10 dönümlük arazisine tavuk çiftliği kuran Karadaş, 50 tavuk besleyerek köy yumurtası da üretiyor.


Kendisini danışmanlık işi yapan bir arkadaşının yönlendirdiğini ifade eden Karadaş, "TKDK tarafından projemiz kabul edildi. O dönem aracılığı amatörce yapıyorduk. TKDK’nın verdiği ekipman ve hibe desteğiyle arıcılığı daha da geliştirmeye çalıştık. Şuanda 300 kovanın üzerinde arımız var. Mevsim şartlarının normal seyrettiği yıllarda 5 ton civarında bal üretimi arıyoruz. 150 kilo kadarda polen üretimi oluyor. Çevre iller ve köylere de arı satıyoruz” dedi.

Tavuk beslemeye nasıl başladığını anlatan Karadaş, "TKDK tarafından projemiz kabul edildi. O dönem aracılığı amatörce yapıyorduk. TKDK’nın verdiği ekipman ve hibe desteğiyle arıcılığı daha da geliştirmeye çalıştık. Şuanda 300 kovanın üzerinde arımız var. Mevsim şartlarının normal seyrettiği yıllarda 5 ton civarında bal üretimi arıyoruz. 150 kilo kadarda polen üretimi oluyor. Çevre iller ve köylere de arı satıyoruz” diye konuştu.

Projelerin gençlere örnek olmasını isteyen Karadaş, "Umarım yaptığımız bu işler TKDK öncülüğünde hayata geçirdiğimiz bu proje gençlere, iş arayanlara, her şeyi devletten bekleyen insanlara örnek olur. Herkes kendi imkanları dahilinde üretime katkıda bulunmalı. Bir şeyler üretmeye çalışmalı. Her şeyi devletten beklemek geçmişte kaldı. Üretici olmak lazım. Üretici olurken de devleti yanımızda görmemiz lazım. Allah devletimizden razı olsun. 200 bin liralık bir proje yapmıştık. Ancak buraya 500 bin liralık yatırım yaptık. Devletimizin desteği arkamızda olduğu müddetçe biz üretmeye devam edeceğiz” şeklinde ifade etti.

İsviçre'ye bal ihraç ettiğini fakat para kazanamadıklarını belirten Karataş, "Küçük kardeşim İsviçre’de market işletiyor. Doğal bal ürettiğimizi görünce buradaki ballardan İsviçre’ye götürerek oradaki marketler zincirlerinin CEO’larına tattırdı. Sonra bizden bal talebinde bulunuldu. İsviçre gıda kodeksine uygun olarak ilk defa İsviçre’ye biz bal gönderdik. Balımız rağbet gördü. Para kazanamadık ama bir girişimde bulunduk ve başardık. 2 ton balımız İsviçre’deki marketlerde satıldı. Alanlar memnun. Hala isteyenler var. Bazı imkansızlıklardan dolayı devam edemedik. Devletimiz destek verirse bürokrasiyi aşabilirsek yeniden girişimde bulunuruz” şeklinde konuştu.

Amacının üretim yapmak olduğunu vurgulayan Karataş, "Benim bu hayatı seçmemin sebebi burada para kazanmaktan ziyade doğayla iç içe olmak elimden geldiği kadarıyla üretim yapmak. Umuyorum ki bu üretimimiz birkaç yıl sonra daha da gelişecek. Projelerim arasında arı, tavuk ve koyun yetiştiriciliği vardı. Arıyı yaptık TKDK destekleriyle. Tavuğu kendi bütçemizden yaptık. Gelecek dönem başarabilirsek TKDK’ya koyun projesi hazırlayacağız. Geniş yaylım alanı bulunmasına rağmen koyun yok. Bu meralar hayvandan yoksun. İnşallah başarırız" dedi.
 

Anahtar Kelimeler:
çorumIsviçreçorum Haber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.