banner388

İkinci El Araba Satıcısının Dikkatine...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkındaki Yönetmelik Taslağını açıkladı

İkinci El Araba Satıcısının Dikkatine...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkındaki Yönetmelik Taslağını açıkladı

21 Ocak 2017 Cumartesi 18:26
İkinci El Araba Satıcısının Dikkatine...

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi almış ve yalnızca bu işle iştigal eden tacirlerle esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılmasını öngörüldüğü bakanlıkça belirtildi.

Yurt dışından ithal edilen ama ikinci el araba olarak snıflandırılan araçların kullanımında gümrük mevzuatı açısından büyük problemlerin oluştuğunu söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yapılan incelemelerde bazı araçlara el koyulduğunu belirterek bazılarının da takibi yapıldığını söyledi.

Konuyla ilgili olarak açıklamasının devamında ‘’Özellikle yurtdışından getirilen araçlar yurda girdikten sonra ikinci, üçüncü hatta dördüncü ele ulaşmıştı ve buradaki gümrük mevzuatının uygulanması ile beraber iyi niyetli üçüncü kişilerin mağduriyetine yol açan uygulamalarla karşılaşmıştık. Yapmış olduğumuz incelemelerde Türkiye’de bu mevzuat tehdidi altında bulunan yaklaşık 40 bin araç mevcuttu. Bunların bir kısmı incelemeleri tamamlanmış ve gümrük otoparklarına çekilmiş, bir kısmının da incelemesi ve takibatı devam ediyordu. Son çıkan torba yasa ile beraber bu alanda bir düzenleme ihtiyacı hissettik ve kısa zamanda bu düzenlemeyi yaparak hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar incelenmemiş ya da incelenme aşamasında olan araçların başvuruda bulunmaları halinde daha düşük oranlarda ceza ödemelerinin mümkün olduğunun altı çizildi.

"Dördüncü fıkrada da birinci fıkranın a ve c bentlerinde belirtilen ‘Eşyaya el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir ve 177 ile 180. madde hükümlerine göre tasfiyesine karar verilir’ idi biz, şimdi şu hükmü getirdik: Eğer bu tip eşyalarda gümrüklenmiş değerinin yüzde 25’ini 6 ay içerisinde yatırdığı takdirde araç kimin elindeyse, elinde olan vatandaş yatırdığında o aracı kendisine iade edelim. Bundan sonra da yakalamalarda bulunulmasın sadece şüphelenilen ve incelemeye tabi olunan araçlar sicile şerh verilerek araç sahibinde kalsın inceleme sonucuna göre de bir karar verilsin hükmünü getirdik. Ayrıca bu durumda olup da hala incelemeye başlanmamış veya incelenme aşamasında olan araçların sahipleri de yine 6 ay içerisinde başvurmaları halinde bu sefer yüzde 15 kadar bir ceza ödeyerek bu takibattan kurtulmuş olacaklar ve araçlarını yediemine tesliminden kurtulmuş olacaklarına dair bir düzenleme getirdik. Bu, özellikle bu tip araçlar elinde olan vatandaşlarımız da bir rahatlama sağlayacak, onları her an araçlarına el konulması korkusundan kurtarmış olacağız. Gümrük veya başka yedieminlerde bulunan araçların çürümelerinden kurtararak bunları tekrar ekonomiye kazandırmış olacağız, bunlar yeniden ticarete konulacak, alınıp satılacak. Bu noktada endişesi olan veya elinde olanlara bir imkan getirilecek, kendileri beyan ettiğinde bu takibattan kurtarmış olacak."

Satışı yapacak olan kişilerin yetki belgelerine sahip olmalarının önemine değinilirken satıcının belirli bir garantiyi üstlenmesi gerekliliğine sahip olmasının gerekli olduğu açıklandı. Bakan, ikinci el satışında bulunan kişilerin verecekleri garantileri anlatırken tüketici nezdinde bilinmesi gereken konulara değindi. Şöyle ki, "İkinci el ticaret yapanları zorda bırakacak bir kilometre garantisi değil, makul bir süre olacak, belki hem süre hem kilometre 10 bin kilometre garantisi gibi veya 6 aylık, 1 yıllık gibi yaşına göre, kademesine göre verilecek standart, herkesin kabul edebileceği garantileri de vermek zorunda. Eğer arızalı satıyorsa bunu belirtmesi gerekiyor, ikinci el ticaretin de kaporta arızası da olabilir, tamiratı da gerekebilir bunun da ticaretini önlememeniz lazım, o haliyle satması lazım ama bu araç tam, eksiksiz bir araç diye müşteriye satıyorsa, satıcının bunun belli bir garantisini de üstlenmesi gerekir" değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.