banner388

Hıdırellez ne zaman kutlanacak?

Hıdırellez bu yıl 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazar ikindi ezanına kadar devam edecek.

Hıdırellez ne zaman kutlanacak?

Hıdırellez bu yıl 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazar ikindi ezanına kadar devam edecek.

03 Mayıs 2019 Cuma 00:00
Hıdırellez ne zaman kutlanacak?

Hızır Aleyhisselam ile İlyas Peygamberin yeryüzünde buluştuğu gün olduğuna inanılan Hıdırellez, Miladi Takvim doğrultusunda 6 Mayıs tarihinde kutlanmaktadır. Fakar, eski zamanlarda kullanılmış olan Rumi Takvim'e göreyse 23 Nisan'da kutlanmaktadır.

6 Mayıs'tan itibaren başlayarak 4 Kasım'a kadar olan süreç içersinde olan süre Hozor Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri ismiyle kış mevsimini meydana getirmektedir. Bu sebeple 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin gelmesi anlamnı taşımaktadır.

Hıdırellez günü kimi inanışlara göre 5 Mayıs akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dilenir ya da gül dallarına paralar asılabilir. Kimi inanışlara göreyse cüzdanlar açık bırakılır sabaha kadar ya da dilekler kağıtlara resmedilerek gül ağacı dibine gömülür. Yine Hıdırellez geleneğine göre gün sona erdiğinde dilek kağıtları sulara atılır.

Anahtar Kelimeler:
Hıdırellez
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
nevruz 2019-05-03 09:13:11

21 martta daha çoğu yerde kış devam ederken nisanda kar yağarken ne nevruzu ne bahar bayramı, asıl bahar bayramı 6 mayıstır hıdırellezdir. pkk köpeklerinin gövde gösterisi haline dönüşmüş nevruzu tanımıyorum. Türk bayramı falanda değildir. milleti kandırmayın. yaşasın Hıdırellez.

Avatar
okan 2019-05-03 08:01:19

güreş ve şenlikler alaçamda nezaman acaba