banner388

Fındıkta yaprak tahlili uyarısına dikkat!

Fındıkta yaprak ve toprak rahlili oldukça önemli. Zira verimi arttırma da yapılması gerekenlerden.

Fındıkta yaprak tahlili uyarısına dikkat!

Fındıkta yaprak ve toprak rahlili oldukça önemli. Zira verimi arttırma da yapılması gerekenlerden.

20 Temmuz 2017 Perşembe 18:10
Fındıkta yaprak tahlili uyarısına dikkat!

Fındık gübrelemesi yapılmadan önce toprak ve yaprak tahlili yapılması oldukça önemli. Bu şekilde bitkilerin besin değerlerinin ortaya çıkarılması söz konusu.

Gübreleme, fındıkta verimi arttırmada oldukça etkili. Ayrıca topraktaki besin maddelerinin bitkiye uygun zaman ve miktarda aktarılması da önemli.

Açıklamada ayrıca toprak ve yaprak tahlillerinin beraber yapılması dahilinde daha sağlıklı sonuçların alınacağı da ifade edildi.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, açıklamasında şu bilgilere yer verdi

“Toprakta yeterli düzeyde besin maddesi olmasına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı bitki tarafından alınamayabilmektedir. Bu nedenle toprak tahlili ile topraktaki, yaprak tahlili ile de bitkideki besin maddesi düzeyi tespit edilerek daha sağlıklı bir gübre önerisinde bulunulabilecektir. Toprak ve yaprak tahlili yaptırılmadan rastgele yapılan gübrelemenin birçok sakıncası vardır. Bunlar; Fazla atılan gübreden dolayı paramız boşa gider, çevre kirliliğine sebep oluruz, toprağımızın kimyasal yapısını bozarız, fazla atılan gübre diğer besin maddelerinin alımına engel olacağından ürün azalışına neden olabiliriz. Eksik yapılan gübreleme ise üründe azalışlara neden olacaktır. Bu sakıncaları ortadan kaldırmak ve bol ürün için ilk yapılması gereken işlem toprak ve yaprak tahlilleridir. Yaprak tahlili fındık hasadından 10-15 gün önceki dönemde alınabilmektedir. Bütünlüğün sağlanabilmesi açısından bu dönemde toprak tahliliyle birlikte alınması daha uygun olacaktır.”denildi.

Anahtar Kelimeler:
Fındık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.