banner388
banner390
banner410
banner408

Fındık’ta Don Uyarısı

Soğuk hava şartlarının yaşandığı dönemde yetkililer fındık üreticilerine don olaylarına karşı uyarılarda bulundu

banner269

Fındık’ta Don Uyarısı

Soğuk hava şartlarının yaşandığı dönemde yetkililer fındık üreticilerine don olaylarına karşı uyarılarda bulundu

27 Ocak 2017 Cuma 12:48
Fındık’ta Don Uyarısı

Soğuk hava şartlarının yaşandığı dönemde yetkililer fındık üreticilerine don olaylarına karşı uyarılarda bulundu. Kış aylarında genellikle soğuk havalarda üreticilerin sıklıkla karşılaştığı bir sorun olan fındık ürünlerinde gerçekleşen don olayına karşı uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Yüksek ilçelerdeki üreticiler dikkatli olmalı

Karadeniz Bölgesi’nde son zamanlarda gerçekleşen kar yağışlarının fındıkta olumlu etki gösterdiği söylense de yüksek rakımlı ilçelerde üreticilerin dikkatli olmaları gerektiği bilgisine yer veriliyor.
Yetkililerce fındığın eksi 4 dereceye kadar soğuğa dayanabildiğini fakat bu dereceden sonra sorunlar oluştuğu dikkat çekiliyor. Ocak ayında gelen yağışların kış kuraklığına son verdiği söylenirken sahil ve orta kesimlerde şu ana kadar problem olmadığı ama havaların bu şekilde süreceği tahmin edilirse yüksek rakımlı bölgelerde zirai don olayının görülebileceği vurgulanıyor.

"Bitkilerin ihtiyacı var"

Bu arada Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy da bahçelerde geçen yılın sonbaharda gerçekleştirilen gübreleme işleminin usulüne uygun yapılması halinde fındığın soğuğa karşı dayanaklılık göstereceğini belirtti. Şensoy, “Eğer analiz neticesinde dengeli gübreleme yapılmışsa bitkinin karanfilin ve polenlerin soğuğa karşı dayanıklıkları ve dirençleri daha yüksek olur. Ama dönem itibariyle bitkilerin zaten üşümeleri gerekiyor, çünkü soğuklanma ihtiyaçları vardır. Ama yüksek eksi derecelerde uzun zaman soğuğa maruz kalırlarsa karanfiller ve polenler zarar göreceklerdir” açıklamasında bulundu
Son Güncelleme: 27.01.2017 12:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.