banner388

Fındık Üretiminde Amerikan Beyaz Kelebeği Tehlikesi

Amerikan beyaz kelebeği sorunu, ağaç ve bitki türlerine verdiği zararla biliniyor ve uzmanlarca fındık üreticileri uyarılıyor

Fındık Üretiminde Amerikan Beyaz Kelebeği Tehlikesi

Amerikan beyaz kelebeği sorunu, ağaç ve bitki türlerine verdiği zararla biliniyor ve uzmanlarca fındık üreticileri uyarılıyor

31 Ocak 2017 Salı 12:41
Fındık Üretiminde Amerikan Beyaz Kelebeği Tehlikesi

 Bilmeyenlere canlının tanımı Kuzey Amerika orijinli, ortalama 1-1.5 cm vücut uzunluğa sahip  Amerikan beyaz kelebeğinin asıl rengi beyaz, sırt ve karın bölgesinin rengi ise kül rengine çalan boz renk. Bahsi geçen canlının bitki ve ağaç türlerine verdikleri zarara dikkat çekiliyor olması haliyle üreticileri de ilgilendiriyor.
Ülkemizde ilk olarak Trakya bölgesi’nde 1975 yılında görülen canlının son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde Düzce’de görüldüğü söylendi. Alanın da uzman kişiler ise bu canlının bitki türlerine verdiği zarar noktasında üreticileri bilhassa fındık üreticilerini dikkatle uyarıyor.

600’den fazla bitki türüyle besleniyor

Amerikan beyaz kelebeği olarak tanımlanan canlının birçok bitki türünde barındığına dikkat çekilirken verdiği zararların oldukça fazla olduğu belirtiliyor. Söz konusu canlının elma, armut, erik, kiraz, ayva, fındık, ceviz, kızılağaç, söğüt gibi bitkilerde sıklıkla rastlandığına değiniliyor.

Fındıkta ürün kaybına neden oluyor

Amerikan beyaz kelebeğinin, Bölgemizin önemli ekonomik ürünlerinden olan fındığa verdiği zararlardan da bahseden Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Bu canlı, yumurtalarını genellikle fındıktaki uç dalların yaprakları altına, bazen de yaprak üst yüzeyine bırakır. Yumurta kümelerinden çıkan larvalar, yaprağın parankimasını üst epidermise kadar yerler. Daha sonra yaprağın üst yüzeyine geçerek üst epidermisi tahrip ederler. Yaprağın alt yüzeyinde ipeksi ağlar örerler, yaprakları içine alacak şekilde ağ örmeye devam ederler. Bazen ağlar birden fazla dalı ve yaprakları da içine alır. Olgunlaşan larvalar, ağlardan çıkarak bireysel yaşamaya başlar ve daha oburca beslenir. Yaprakları, sadece ana damar kalacak şekilde yiyerek zararlı olurlar. Bitki gelişimine verdikleri zarar ile ürün kaybına neden olurlar. Nadir de olsa meyvelere de zarar verirler” şeklinde konuştu.

 
Son Güncelleme: 31.01.2017 12:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.