banner388
banner390
banner410
banner408

Canikli Varlık Fonu Tartışmaları Hakkında Konuştu

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kamu kurumlarının varlık fonuna devri ile ilgili yapılan eleştirilere katılmadığını söyledi.

banner269

Canikli Varlık Fonu Tartışmaları Hakkında Konuştu

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kamu kurumlarının varlık fonuna devri ile ilgili yapılan eleştirilere katılmadığını söyledi.

07 Şubat 2017 Salı 14:38
Canikli Varlık Fonu Tartışmaları Hakkında Konuştu

Varlık fonu özelleştirme değildir

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kamu kurumlarının varlık fonuna devri ile ilgili yapılan eleştirilere katılmadığını söyledi. Varlık fonuna kamu kurumlarının devredilmesini özelleştirme ya da satışı gibi düşünülmemesi gerektiğini belirten Canikli, Türkiye’nin küresel oyuncu olarak dünya arenasına çıkışının projesi olduğunu ifade etti.

Gelir getiren varlıkların çağ atlatması projesi

Başbakan yardımcısı Nurettin Canikli, varlık fonu projesini, kamu üzerinden likit kaynaklar oluşturarak stratejik ve teknolojik yatırımlar içeren uzun vadeli finansman uygulaması olarak tanımlarken gelir getiren varlıkların konsolide oluşturularak çağ atlatmasını sağlayacak proje olarak değerlendirdi.

Türkiye Varlık Fonu’nun, kamu varlıklarının satışı veya özelleştirilmesi projesi olmadığını kaydeden Canikli, “Türkiye Varlık Fonu, kamu varlıklarının teminat gösterilmesi suretiyle kredi temin edilmesi projesi de değildir. Türkiye Varlık Fonuna devredilen bir varlığı, Halk Bankası’nın yüzde 51,11’lik hissesini düşünelim.

Bu hissenin bir piyasa değeri vardır. Bu bir varlık ve iktisadi kıymettir. Bu hisse Hazine’nin elinde donuk bir değer olarak yatıyor. Hâlbuki bu hisseler satılmadan, rehin veya teminata verilmeden, Türkiye Varlık Fonu tüzelkişiliği bünyesinde kredibıl bir alan oluşturularak milyarlarca dolar likit kaynak, rantabl ve kalıcı yatırımların uzun vadeli ve ucuz finansman ihtiyacı için kullanılabilir.

 Bu yolla 10-20-30 yıl vadeli çok büyük finansman imkanları oluşturulacaktır. Bu imkanlar, ciddi kaynak gerektiren savunma sanayi ürünleri yatırımları başta olmak üzere, uzayla ilgili yatırımlar, dönüşüm projeleri, Kanal İstanbul gibi mega projeler, otoyollar ve şehir hastaneleri gibi altyapı projeleri ve yüksek teknoloji içeren projelerin finansmanında kullanılacaktır. Bu projeler orta ve uzun vadede kendisini amorti eden ve geri dönüşü olan, kaynak üreten projelerdir” değerlendirmesinde bulundu.

Son Güncelleme: 07.02.2017 16:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.