banner388
banner390
banner410
banner408

Balkan kökenli Türkler için vatandaşlık formülü

Balkanlardaki Türk soylulara istisnai Türk vatandaşlığı hakkı veriliyor. Gerekli şartları taşıyan kişiler değerlendirmenin ardından Türk vatandaşı olacak.

banner269

Balkan kökenli Türkler için vatandaşlık formülü

Balkanlardaki Türk soylulara istisnai Türk vatandaşlığı hakkı veriliyor. Gerekli şartları taşıyan kişiler değerlendirmenin ardından Türk vatandaşı olacak.

16 Ağustos 2017 Çarşamba 11:38
Balkan kökenli Türkler için vatandaşlık formülü

Yeni göç yasasının çıkması ile birlikte hükümet, Türkiye'de yaşayan Balkan kökenli Türk soyluların mağduriyetlerini gidermek amacıyla vatandaşlık hakkı tanıdı. 2014 yılı itibariyle yabancılarla ilgili ikamet izni işlemleri Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne verilmişti. Yeni uygulama ile birlikte vatansız statüsüne daha önceden sahip olan başta Batı Trakya Türkleri olmak üzere Balkan ülkeleri kökenli Türk soylularına insani ikamet izni uygulamasına geçildi.


Batı Trakya kökenli haymatloslar ile anne babası vatandaş olanlara bile vatandaşlık kazanma yolunun kapatılması, Türk soylu Balkan göçmenlerinin mağdur olmalarına neden oldu. Gümülcine doğumlu olan ve sonradan Türk vatandaşı olan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, milletvekilliği döneminde konu ile ilgili çalışmaları ile gündeme gelmişti. Çavuşoğlu'nun girişimleri ile birlikte yaşanan sorun ile ilgili yeni formül bulundu.


1 Ocak 2017 tarihi öncesinde Türkiye'ye gelen ve ikamet izni bulunan Yunanistan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya ve Kosova vatandaşı olup birinci derece Türk vatandaşı yakını bulunan kişiler ile bu ülkelerinden olan kişilere Türk vatandaşlığının 12. maddesine dayanılarak istisnai Türk vatandaşlığı hakkı getirildi.


GEREKLİ ŞARTLAR AÇIKLANDI

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile istisnai vatandaşlığa başvurma prosedürü tamamlandı. İstisnai vatandaşlık için gerekli şartlar şu şekilde:


- 1 Ocak 2017 tarihi öncesinde Türkiye'ye gelmiş olmak.
- Yasal bir ikamet izni ile Türkiye'de bulunmak.
- Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova vatandaşı olup birinci derece (Anne, baba, eş veya çocuk) Türk vatandaşı yakını bulunmak.
- Veya yukarıda sayılan ülke vatandaşlığından çıkmış olup haymatlos (vatansız) statüsüne sahip olmak.
- Başvurular 30 Mayıs 2018 tarihinde sona erecek.


BAŞVURULAR BAŞLADI

Şartları sağlayan Türk soylular, il nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaya başladı. Başvuran kişilerin, vatansız olduklarının belgesi yada Türk vatandaşı birinci derece yakını olduğunu kanıtlayan nüfus kayıt örneği benzeri belgeleri yanında götürmesi gerekiyor. Hizmet bedeli olarak ise maliyeye 10 TL yatırılacak. Başvurular, Vatandaşlık Başvuru İnceleme Komisyonu'nca değerlendirilecek. Gerekli şartları taşıyan başvurular, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Değerlendirme sonrasında istisnai vatandaşlık hakkını kazananlar, Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacak.


16 MİLYON GÖÇMEN

Bugün Türkiye’de kökeni Balkanlara dayanan nüfus sayısı, 16-20 milyon civarında tahmin ediliyor. Türkiye’de küçük-orta ve büyük çapta yüzlerce Balkan Türkleri derneği bulunuyor. Bunların içinde kamu yararına dernek statüsüne sahip olanların üye sayısı 150 bin civarında. Bu nüfus arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olmayan ve bu sağlanan hak kapsamına giren kişi sayısının yaklaşık 10 bin olduğu tahmin ediliyor.
 

Kaynak: Milliyet

Anahtar Kelimeler:
TürkBalkanVatandaşlık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.