banner388
banner390
banner410
banner408

Bakan Karaismailoğlu: Muhalefet bizim projelerimizi izlemeye devam etsin

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri, Türk Hava Yolları ve İGA arasında imzalanan “Birlikte Karar Alma Mutabakat Protokolü” ile İstanbul Havalimanı kapasitesinin en etkin şekilde kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekerek, “İstanbul Havalimanı’nda tüm paydaşlar arasında koordineli çalışma zemini sağlayacak altyapıyı oluşturacağız. Havacılık sektöründe altın bir devri yaşıyoruz. Sektör açısından geldiğimiz nokta adeta bir destandır” dedi.

banner269

Bakan Karaismailoğlu: Muhalefet bizim projelerimizi izlemeye devam etsin

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri, Türk Hava Yolları ve İGA arasında imzalanan “Birlikte Karar Alma Mutabakat Protokolü” ile İstanbul Havalimanı kapasitesinin en etkin şekilde kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekerek, “İstanbul Havalimanı’nda tüm paydaşlar arasında koordineli çalışma zemini sağlayacak altyapıyı oluşturacağız. Havacılık sektöründe altın bir devri yaşıyoruz. Sektör açısından geldiğimiz nokta adeta bir destandır” dedi.

08 Ağustos 2022 Pazartesi 17:11
Bakan Karaismailoğlu: Muhalefet bizim projelerimizi izlemeye devam etsin

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, DHMİ-THY-İGA Birlikte Karar Alma Projesi Mutabakat Protokolü imza törenine katıldı. Törende açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ülkemizi dünyanın lider ekonomileri arasına yükseltecek, milletimizi hak ettiği yere taşıyacak dev projelerimizi, devlet aklı ve politikalarının sonucu olarak planladık, inşa ettik. Yalnızca Türkiye’mizin değil, dünyanın hizmetine sunduk. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejimize uygun biçimde hayata geçirdiğimiz bu büyük ulaşım yatırımlarımızın tüm vatandaşlarımıza, ülkemize, hayatımıza kattığı faydaları görmenin gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Bugünlere ulaşmak için var gücümüzle çalıştık, milletimizin desteğini de her zaman yanımızda hissettik” ifadelerini kullandı.

TEREDDÜT ETMEDEN EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ

Türkiye’de, son 20 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti iktidarı döneminde, ulaşımda, eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, dış politikada, enerjide akla gelebilecek her alanda büyük bir dönüşüm ve gelişim hareketi başlattıklarını belirten Karaismailoğlu, Cumhuriyet tarihinin en önemli başarılarını elde ettiklerini söyledi. Daha nice başarıları elde etmek için de büyük bir özveri ile çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, 2003-2022 yılları arasında ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 1 trilyon 670 milyar lira yatırım yaptık. Sivil Havacılık sektöründeki 151 milyar liranın üzerindeki yatırımımızla, Türkiye’nin, havacılık sektöründeki kayıp yıllarını telafi ettik. Havacılıkta ülkemizi küresel bir merkeze dönüştürdük. Bizler tereddüt etmeden emin adımlarla yürüyoruz. Çünkü, 20 yılda neyin sözünü verdiysek yapmanın özgüveni yüreğimizde, milletimizin desteği ve güveni arkamızda olduktan sonra başaramayacağımız şey, aşamayacağımız engel hiç olmadı. Önce havacılık sektörünün temelini sağlam attık. Sivil Havacılığımızın yolunu açacak yasal altyapıyı oluşturduk. Sektörü serbestleştirdik. ‘Havayolu halkın yolu olacak’, ‘her vatandaşımız uçağa binecek’ hedefiyle başlattığımız politika neticesinde, sivil havacılığımız çok hızlı bir büyüme sürecine girdi. 2003 yılında 2 merkezle 26 noktaya yapılan iç hat uçuşlarımızı, bugün 7 merkezden 57 noktaya gerçekleştiriyoruz. ‘Dünyada ulaşamayacağımız yer kalmayacak’ dedik ve çok şükür bu hedefimizi büyük oranda gerçekleştirdik. Yaptığımız anlaşmalar ve müzakereler neticesinde, 2003 yılında 60 olan dış hat uçuş nokta sayısı 130 ülkede 341 noktaya çıktı. Çünkü bizler ‘İstikbal göklerdedir’ hedefiyle kurulmuş bir Cumhuriyet’in taşıyıcılarıyız.”

İSTANBUL HAVALİMANI İÇİN MUHALEFETİN DEDİKLERİNİ UNUTACAK DEĞİLİZ

“2022 yılının ilk 7 ayında 2019 yılının aynı dönemine kıyasla, pandemi öncesindeki eski seviyesine son derece yaklaştık” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, havalimanlarının toplam yolcu trafiğinde 2022 yılı temmuz ayında 2019 yolcu trafiğinin yüzde 95’ini yakaladığını kaydetti. İniş-kalkış yapan uçak sayısının iç hatlarda 442 bin 152, dış hatlarda 369 bin 482’ye ulaştığı ilk 7 aylık dönemde transit üst geçişler ile birlikte toplam 1 milyon 22 bin 171 uçak trafiğinin gerçekleştiğini aktaran Karaismailoğlu, “2022 yılı temmuz sonunda hizmet verilen uçak trafiği 2021 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında toplam uçak trafiği yüzde 44 arttı. 7 ayda hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısı 96 milyonu geçti. Biz milletimiz adına, onun Hazine’sine katkı sunan, yeni eserlerin önünü açan bir yatırımı kazandırdığımız için memnuniyet duyuyoruz. Ancak; İstanbul Havalimanı için muhalefetin dediklerini unutacak değiliz! Projeyi duyurduk, ‘yapamazlar’ dediler. Temelini attık, ‘bitiremezler’ dediler. Bitirdik, ‘yolcu gelmez’ dediler. Karalama kampanyaları yapanlara bir kez daha hatırlatalım. İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun ve en iyi havalimanı oldu. Ülkemiz havacılık alanında dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden birine dönüştü. Avrupa’da salgın sonrası taleplerin artması ve yaz dönemi turizm yoğunluğunun yaşanmasıyla Avrupa havalimanlarında kaos yaşanırken biz, İstanbul Havalimanı gibi mega yatırımlarımız ve aldığımız önlemler sayesinde sıkıntılı günleri geride bıraktık. Temmuz ayında İstanbul Havalimanı’nda yaklaşık 42 bin uçak trafiği gerçekleşti. İç hatlarda 1 milyon 750 bin, dış hatlarda 5 milyon 10 bin yolcuya hizmet verildi. Temmuz ayında İstanbul Havalimanı’nı tercih eden yolcuların sayısı 7 milyona ulaştı. Avrupa’daki havalimanları personel sıkıntısı çekerken, valiz alım süreleri saatleri bulurken, İstanbul Havalimanı’nda günde ortalama 200 bin bagaj hareketliliği sorunsuz sağlanıyor. Böylesi devasa bir yoğunluğa rağmen bagaj alım süresi İstanbul Havalimanı’nda sadece 16 dakika sürüyor. Check-in süresi ise sadece 1 dakika… Yolcuların hayatına konfor ve hız kazandıran bu hizmet, havalimanımızla birlikte ülkemizin itibarına da son derece olumlu katkılar sağlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

ÜLKEMİZE YAPILACAK YATIRIMI ENGELLEMEYE ÇALIŞAN MUHALEFETE BÜYÜK BİR DERS VERDİK

Bu başarının sadece İstanbul Havalimanı’nda görülmediğini, rekor üstüne rekor kıran Antalya Havalimanı’nın da temmuz ayında yoğunluk bakımından ikinci sırada yer aldığını aktaran Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı’ndaki havayolu trafiği hakkında şu bilgileri verdi:

“Uçak trafiği, toplamda ise 29 bin 671’e yükseldi. Yolcu trafiği, toplamda 5 milyon 181 bin oldu. 7 aylık süreçte ise toplamda 15 milyon 238 binin üstünde yolcu Antalya Havalimanını kullandı. Bu oranların gelecekte daha da artacağını öngördüğümüz için Antalya Havalimanı’nı yenilikçi, vizyoner bir bakış açısıyla geliştirmeye devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere, Antalya Havalimanı'nın kapasite artırımı ve 25 yıllığına kiralanması ihalesini tüm dünya takip etti. Sonuç ne oldu? Yatırımcıları, bürokratları tehdit eden, ülkemize yapılacak yatırımı engellemeye çalışan muhalefete rağmen büyük bir ders verdik. Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan 765 milyon euro yatırımı ülkemize kazandırıyoruz. Üstüne 25 yıllık işletmesi süresince 8,5 milyar euro devlete kira geliri sağlıyoruz. Bununda 2 milyar 138 milyon eurosunu da peşin olarak mart ayında alarak devletin kasasına koyduk.”

YOZGAT, ÇUKUROVA VE GÜMÜŞHANE-BAYBURT HAVALİMANLARININ YAPIMLARINA DEVAM EDİYORUZ

Türkiye’nin coğrafi bakımdan üç kıtanın ortasındaki kilit konumuyla, gelişmiş pazarlarla gelişmekte olan pazarlar arasındaki uçuş rotaları üzerinde yer aldığına işaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “1,6 milyar insanın yaşadığı, 39 trilyon 410 milyar dolar GSMH ve 8 trilyon dolar ticaret hacmine sahip 67 ülkeye, en fazla 4 saat uçuş mesafesinde olmak gibi coğrafi üstünlüğe sahibiz. Bunun bilinciyle hareket ederek, havacılık alanında dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri haline geldik. Küresel nüfus hareketleri ve ticari dengelere bağlı olarak hava ulaşım faaliyetleri, bugün hızla batıdan doğuya kayıyor. Türkiye olarak, bundan büyük ölçüde faydalanmaya başladık ve bunun devamı artarak gelecek. Bu artışı karşılayacak yatırımları bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Daha bu yıl içinde Rize-Artvin Havalimanı ve Yeni Tokat Havalimanı’nı hizmete aldık. Yozgat, Çukurova ve Gümüşhane-Bayburt havalimanlarının yapımlarına devam ediyoruz. Muhalefet bizim projelerimizi izlemeye devam etsin” diye konuştu.

198 MİLYAR DOLARLIK YENİ YATIRIM YAPACAĞIZ

Türkiye’nin 2035 ve 2053 yılına kadar olan yatırımlarını planladıklarını ve hedeflerini belirlediklerini vurgulayan Karaismailoğlu, beşer yıllık planlamalarla demiryolu, karayolu, denizyolu, havayolu ve haberleşme için tam 198 milyar dolarlık yeni yatırımın planlandığını söyledi. 2053 yılına kadar otoyol uzunluğunun 8 bin 325 kilometreye yükseleceğini, demiryolu ağının 28 bin 590 kilometreye çıkacağını dile getiren Karaismailoğlu, hızlı tren bağlantısına sahip olan il sayısının da 52’ye yükseleceğini belirtti. Liman tesisi sayısının 255’e çıkacağının altını çizen Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Hızla büyüyen ülke ekonomisi ve turizmini destekleyen 57 havalimanıyla Türkiye yoğun bir havalimanı şebekesine sahiptir. Bu rakam, 2053 yılına kadar 61’e yükselecek. Bu yatırımlar ile ulaştırma ve haberleşme sektörlerinin 2053 yılında üretime katkısı ise 2 trilyon dolar ile yatırım bedelinin yaklaşık 10 katına çıkacak. Geçen hafta yapım süreçleri devam eden ilk milli ve yerli uydumuz Türksat 6A’yı inceledik. Türksat 6A’nın mühendislik modeli entegrasyon çalışmaları tamamlandı. Hedefimiz, 2023 yılının ikinci çeyreğinde Türksat 6A'yı uzaya fırlatmak. Haberleşme uydularımızın etkin desteği ile ülkemizdeki haberleşme ve iletişim sistem kapasitelerini artırıyoruz.  Türkiye’nin fiber internet altyapısını hızla geliştiriyoruz. Dijital dönüşümün kilit noktası olan 5G teknolojisini yerli ve milli imkanlarla üretiyoruz. Bunun için kamu ve özel sektör iş birliği imkanlarını artırıyoruz. Kısa süre önce İstanbul Havalimanı’nda 5G’yi başlattık. İstanbul havalimanı 5G’li havalimanı oldu. Bu konudaki vizyonumuzu, stratejimizi bir kez daha milletimizle paylaştık. Bilişim ve iletişimdeki hamlelerimizle; ülkemizi teknolojiyi üreten, tasarlayan, geliştiren ve dünyaya pazarlayabilen ülke olması için gece gündüz çalışıyoruz.”

THY- DHMİ-İGA ARASINDA İŞ BİRLİĞİ GÜÇLENİYOR

Türk Hava Yolları, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve İstanbul Havalimanı’mız arasında imzalanan “Birlikte Karar Alma Mutabakat Protokolü’nün” yine geleceğe yönelik bir vizyonun ürünü olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, protokol ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu proje ile İstanbul Havalimanı kapasitesinin en etkin şekilde kullanılması, olası gecikmelerin azaltılması, operasyonların öngörülebilirliğinin artırılarak, İstanbul Havalimanı’na ait kaynakların en verimli, en etkin şekilde kullanılmasını sağlayacağız. İstanbul Havalimanı’nda tüm paydaşlar arasında koordineli çalışma zemini sağlayacak altyapıyı oluşturacağız. Uçakların planlanmalarına uygun şekilde vaktinde iniş-kalkış performansının iyileştirilmesi ve operasyonel süreçlerin iş birliği içinde modelleme ile yönetilmesini temin edeceğiz.”

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE ALTIN BİR DEVRİ YAŞIYORUZ

“Havacılık sektöründe altın bir devri yaşıyoruz. Sektör açısından geldiğimiz nokta adeta bir destandır” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Bu destanın en önemli aktörü hiç şüphesiz havayolu operatörlerimiz, yer hizmetleri işletmecilerimiz, hava trafik kontrolörlerimizdir. Ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet yürüten pek çok başarılı kuruluşumuz var ve tamamı takdiri hak ediyor. Artık tüm şirketlerimiz küresel ligde rekabet ediyor” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
flgı 2022-08-08 20:40:40

he he öyle

Avatar
Anthiseptic 2022-08-09 00:43:53

Evet gördük geçen kış İstanbul Havalimanını.
Bakalım bu kış neler göreceğiz!...

Avatar
ceren 2022-08-09 14:32:05

BİZLER DE SİZİN REZİLLİKLERİNİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİYORUZ MAALESEF...