banner388

17 TL harcadı Türkiye birincisi oldu

Biyoloji öğretmeni 17 TL'ye hazırladığı çalışmayla yarışmaya katılarak Türkiye birincisi oldu.

17 TL harcadı Türkiye birincisi oldu

Biyoloji öğretmeni 17 TL'ye hazırladığı çalışmayla yarışmaya katılarak Türkiye birincisi oldu.

09 Mayıs 2018 Çarşamba 09:44
17 TL harcadı Türkiye birincisi oldu

Tokat’ın Zile ilçesinde Zile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi biyoloji öğretmeni olan Selami Dicle, Öğretmenlerarası 4. Ulusal Özgün Öğretim Materyalleri Geliştirme Yarışmasına katıldı.

38 ilden 172 projenin katıldığı yarışma için Selami Dicle normal bir mikroskoba eklentiler yaparak görüntü kalitesi yükseltip büyütme oranını 400’den bin 600’e çıkardı.

Aparaskop ismini verdiği projeye akıllı tahtaya bağlanabilme özelliğini de aktaran Dicle, projesi için toplamda 17 TL harcadı. Proje kapsamında 30 öğrencinin 2 saat süren mikroskop kullanımı 5 dakikaya düştü.

Biyoloji öğretmeni Selami Dicle yaptığı açıklamada, "Mikroskoplar her kademedeki eğitimin vazgeçilmez ders aletidir. Ancak DAYM yani ders aletleri yapım merkezinin okullara vermiş olduğu mikroskoplar maksimum net bir görüntü elde edebilmek için 100 defa büyütebiliyor. Bu da mikro canlıları görmemizde imkan sağlamıyordu. Ancak bizler geri dönüşüm malzemelerinden çeşitli aparatları ekleyerek bu görüntü kalitesini bin 600’e çıkardık. Hal böyle olunca da hem daha net görünüyor oldu, hem ayarlaması kolay oldu. Hem de daha önceki mikroskoplarda öğrenciler sıraya geçerek baktıkları için biyoloji biliyorsunuz 2 saatlik bir derstir. 2 saat boyunca ortalama bir sınıf 30 öğrenciden oluştuğu için 2 saat boyunca bir sınıfa görüntüyü gösteremiyorduk. Ancak şimdi yeni geliştirmiş olduğumuz aparaskop sayesinde 5 dakika da görüntüyü isterseniz telefonun ekranından gösterebiliyoruz, istersek akıllı tahtaya yansıtıyoruz. İstersek de whatsapp ya da bluetooth aracılığıyla tüm öğrencilerimizin cep telefonlarına gönderebiliyoruz. Bu şekilde artan zamanımızı da diğer konulara ayırarak dersin zamanında işlenmesine fayda sağlıyoruz" dedi. 


Projeyi 17 TL'ye melettiğini belirten Dicle, "Projenin bana maliyeti sadece 17 lira oldu. Çünkü bu eklemiş olduğum bu aparatlar geri dönüşüm malzemelerinden elde edilmiş aparatlardır. Dolayısıyla bir 17 liraya telefon tutacağı aldım. 17 liraya Türkiye birinciliği derecesini aldım. Ayrıca eğitime güzel bir proje kazandırdık. Güzel bir ders aleti kazandırdık. Dolayısıyla diğer okullardan da talep var. Bu aparaskoplarımızdan çocuklara görüntüleri göstermek için şu anda diğer okullardan da talep var" diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2018-05-09 10:04:42

İşte bu yüzden bu ülkeye imam hatip değil fen liseleri açmak lazımdır. Ülkemizin kurtuluşu fendedir ilimdedir bilimdedir.