banner388

‘’10-15 Yıllık Araca Nasıl Garanti Verelim’’

İkinci el araç satımına yeni düzenleme getirildi. Vatandaşı memnun ederken satıcıyı ise tedirgin etti

‘’10-15 Yıllık Araca Nasıl Garanti Verelim’’

İkinci el araç satımına yeni düzenleme getirildi. Vatandaşı memnun ederken satıcıyı ise tedirgin etti

24 Ocak 2017 Salı 10:48
‘’10-15 Yıllık Araca Nasıl Garanti Verelim’’

Hükümetin ikinci el araç satışında getirmiş olduğu yeni düzenlemeler çok tartışılacakmış gibi duruyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti hakkındaki Yönetmelik Taslağı’na ilişkin yetki belgesi alma ve garanti verme şartının getirilmesine araba satıcılarından endişeli yaklaşımlar geliyor.

Galericilerin yeni uygulamadan esnafın zarar göreceğini düşünerek, sigortaya para kazandıran ağır hasarlı araçlarında hurdaya çıkarılması gerektiğini belirterek tepkilerini dile getirdi.

Otokent Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Demir, yeni düzenlenen uygulamayla alakalı olarak esnafta soru işaretleri olduğunu söylerken uygulamayla ilgili olarak, "İkinci el 10-15 yaşında bir aracın garantisi mi olur Allah aşkına. Biz buradan bir araba satıyoruz. Adam buradan gidince arıza yapıyor suç onun, yağını boşaltmış, yağına bak diyorum araba düzeliyor. Bunun garantisini nasıl vereceğiz tahmin edemiyorum. Bu yasa çıkmadan daha 2 ay öncesinde birlik başkanları ile de hepimiz konuştuk içinden çıkamadık. Düşünüyoruz bir türlü bir çare de bulamıyoruz. Sürücü hatası olabilir başka bir şey olabilir. Adam buradan kalkıp da motorunu yaktığı zaman bunu galerici mi yüklenecek. Hatasını o mu çekecek, garantisini veremeyiz ki. Sıfır araçlarda 2 sene garanti veriliyor. Biz nasıl verelim 3 sene 5 sene garanti" dedi.

Esnafa göre, yeni getirilen düzenlemenin ikinci el satışlarda araca garanti verilmesinin pek mümkün olmayacağı yönünde düşünce hakim. Araba üzerinde bazı kontrollerin yapılıp alıcıya o şekilde satıldığını söyleyen galerici esnaflar tam olarak aracın içinden ne çıkacağına dair bir garanti vermenin zorluğuna dikkat çekiyorlar.

Feyzi Demir ayrıca’’ Garantisini nasıl verelim, 1-2 yıllık değil ki araçlar. Bizim burada 10 yıllık araçlar var” diyen Feyzi Demir, “Bu kapalı kutu, motorun içine biz nasıl garanti verelim. Arabayı kendimiz göstermeye götürüyoruz, baktırıyoruz bazen tamirci bilemiyor. Ben 37 senedir galericilik yapıyorum ben motorun içinde ne olacağını bilemem ki. Arıza yapacak mı kayış kaçıncı kilometrede kopacak bilemem ki. Mantıklı kimse bir şey bulamıyor. Esnaflar çok mağdur olur. Esnaf garanti veremeyince ki hiçbir esnaf veremez. Diyorlar ki ‘10 yıllık bir araca ben nasıl garanti vereyim, içinde miyim ben bunun? Anca kaportasını, boyasını bilirim ben.’ Motorun içindekini kimse bilemez. Her gün burada esnafla alıcıların aralarında problem oluyor şu an şu haliyle. 4-5 kişi geliyor şikayet ediyor. Adam bir sene biniyor aracına, bir sene sonra ‘benim motorum arızalıymış’ diyor. Bu işin altında kimse kalkamaz. Hiçbir esnaf bu işin garantisini veremez. Garanti verme şansımız sıfır bizim” ifadelerini kullanıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.