banner388
banner390
banner410
banner408

1 Milyon Seçmen İçin’’ Oy Kullanma’’ Şansı

680 sayılı KHK ile yapılan değişiklikle yurt dışında yaşayan 1 milyon seçmenin oy kullanabilmesinin önü açıldı

banner269

1 Milyon Seçmen İçin’’ Oy Kullanma’’ Şansı

680 sayılı KHK ile yapılan değişiklikle yurt dışında yaşayan 1 milyon seçmenin oy kullanabilmesinin önü açıldı

09 Ocak 2017 Pazartesi 12:41
1 Milyon Seçmen İçin’’ Oy Kullanma’’ Şansı

Kanun Hükmünde Kararname ile nüfus kanununda yapılan yeni düzenlemeyle yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanmasının önündeki engel kaldırıldı.

Bu düzenlemeyle beraber yurt dışında yaşayan 1 milyon seçmen Anayasa değişikliğiyle ilgili yapılacak olan referandum da oy kullanabilme hakkını elde etmiş olacak.

Resmi Gazete’de yayınlanan 680 sayılı KHK ile Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 49. maddesinin 3. fıkrası “Yerleşim yeri adresi yurt dışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları, yaşadıkları ülkede kullanılan adres verilerine veya o ülke ve bağlı olduğu temsilcilik bilgisine göre tutulur” şeklinde düzenlendi.

SSeçim Kanunu’nun geçici maddesinde "31/12/2016 son tarih olmak üzere milletvekili genel seçimi, cumhurbaşkanlığı seçimi ve halk oylamalarında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 35 inci maddesindeki hükümlerle sınırlı kalınmaksızın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası esas alınarak veya mevcut bilgilerle Yurt Dışı Seçmen Kütüğü oluşturulabilir" düzenlemesi yer alıyordu. Bu düzenleme nedeniyle 31 Aralık 2016’dan önce adres kaydı yaptırmayan 1 milyon seçmen oy kullanamayacaktı.
KHK ile Nüfus Kanunu’nda yapılan bu değişikliğin ardından yurt dışında yaşayan ancak oy kullanamayacak duruma düşen 1 milyon seçmenin oy kullanmasının önü açılmış oldu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.